Legendák a Tündérkertből

A székely fehér kígyó simán leveri Nessie-t is

Az a tény, hogy a ma gyermekei, és sok felnőtt is keveset tudnak Székelyföld legendavilágáról, önmagában nem meglepő, sajnos.

2010.09.28 09:34ma.hu

A Harry Potteren, Narnián és egyéb modern hősökön szocializálódott csemetéknek régi-újat kell mutatni és erre a hiányosságra figyelt fel Fazakas Szabolcs is, a székelyföldi Legenda-projekt ötletgazdája.

“A legendák gyűjtését elvégezték a hozzáértő szakemberek, ezeket kellett egy helyen megmutatni. Az a szép bennük, hogy összefüggésben vannak egymással. Amikor megálmodtam a térképet és embereknek meséltem róla, először nem értették, hogy mit is akarok tulajdonképpen. Most, hogy elkészült, mindenkinek tetszik”- meséli lelkesen Fazekas Szabolcs. Nagy és újabb fába vágta fejszéjét a saját produkciós irodát működtető székelyudvarhelyi vállalkozó. Az évek során számos díjat zsebelhetett be filmjeivel, de úgy tűnik, hogy nem elégedett meg ennyivel.

Ha jó a vetés, jó lesz a termés is

Az az ötlet, hogy Székelyföld legendáit összegyűjti és azokat a nagyérdemű elé tárja igazán dicséretes vállalkozás. Hogy a legendák világán keresztül mutatnák be Székelyföldet, annak nevezetességeit és látványosságait, igazán egyedi ötlet és annak gazdáját dicséri. A vállalkozó elmondta, hogy őt személyesen nagyon zavarta az a tény, hogy sokan nincsenek tisztába szülőföldjük nevezetességeivel:

“Nekünk, itteni embereknek ismernünk kell ezeket, még akkor is, ha szakmai szempontból nem tudjuk – hiszen átlagemberként úgysem feltétlenül az érdekel bennünket –, hogy hány méterre milyen cserepet találtak, és melyik korból való. Azt azonban fontos tudni, hogy mindezeknek van egy legendája, amely alapján azonosíthatjuk őket”- mondja Fazekas, akire nagy hatással voltak édesanyja is. Ő ugyanis rengeteget mesélt fiának a Benedek Elek-féle legendagyűjteményből.

“ Az első indíttatásokat tulajdonképpen édesanyámtól kaptam, aki mindig olvasott nekem Benedek Elek összegyűjtött legendáiból, mondáiból, amelyek aztán elevenen éltek bennem. Ezt követően körbebringáztam a helyszíneket is”- meséli az ötletgazda.


Nessie-vel is felveszi a harcot

Az ötlethez az is szikrát adott, hogy létezik egy európai uniós gyerektérkép is, amelyen ki vannak emelve a tagállamok nevezetességei. Romániánál mindössze Drakula, a bukaresti Atheneum és egy moldvai kolostor árválkodik. Ezt a hiányosságot meglovagolva döntötte el Fazekas, hogy nem hagyja annyiban, és egy színes, élő, mozgó, eleven térképet készíttet.

“Mi most összegyűjtöttünk 140 legendát, és meglehet, nem mindegyik versenyzik Drakuláéval, viszont nagyon szépek. Van bennük kígyó, sárkány, tündér, és a gyerekekkel éppen ezek révén lehet megismertetni a jellegzetes helyeket. Ha sikerül bevinnünk az iskolákba, és vissza tudjuk hozni ezeket a köztudatba, akkor úgy gondolom, hogy más lesz megélni a gyerekkort, tudva azt, hogy a legenda szerint szülőföldünk bizonyos pontján tündér lakott. Ha tudunk a Loch Ness-i szörnyről, akkor miért ne szerezhetnénk tudomást arról is, hogy a Székelyudvarhely közeli Galambfalván fehér kígyó és sárkány őrizte a kincset?

Mi nem néprajzosok vagyunk, inkább azt mondhatjuk, hogy marketinganyagot készítettünk a székelyföldi legenda- és mondavilág számára, és létrehoztuk az első iskolai szemléltetőeszközt, ami ebbe a világba, a szülőföldünkbe nyújt betekintést, amelyet kötelezően meg kell ismernünk”- tette hozzá a lelkesen nyilatkozó vállalkozó.

Küzdelmek árán is

Természetesen, vagy inkább sajnos ellenállásba is ütközött, amint napvilágra került a hír. Hogy merészeli egy hozzá nem értő ily módon összegyűjteni, neadjisten megíratni, megrajzoltatni ezeket a legendákat. Hát így. Ezidáig senkinek nem jutott eszébe még egy ilyen gyűjteményt felvonultatni, és összekapcsolni egy ezidáig páratlan, impozáns turisztikai projekttel. Erre mondják, hogy savanyú a szőlő egyeseknek.

Minden akadály ellenére egy hónapon belül bárki megcsodálhatja ezt a hatalmas volumenű munkát. Időt, pénzt és fáradtságot nem kímélve “rakták össze” a térképet, és a hozzá tartozó legendagyűjteményt.

“Beszélhetünk mi a Székelyföldről, autonómiáról, lehet itt mindenféle dolgokkal hencegni, de ha a saját szülőföldünket, kultúránkat sem ismerjük, akkor miről beszélünk? S nem csak nekünk kell erről tudni, az sem árt, ha mások a történeteinken keresztül ismernek meg minket, ehhez azonban életre kellett hívni, és újra megteremteni a legendák földjét, hiszen Romániában egy négyzetméterre sehol nem esik olyan sok legenda, mint itt a Székelyföldön. Márpedig ezt ki kell használnunk, mert turisztikai potenciál tekintetében a Székelyföldnek azonkívül, hogy itt jókat lehet pihenni, és vannak a parasztvárak, kastélyok, sajnos más nemigen akad.

Az összegyűjtött 140 legenda egyben 140 turisztikai helyszín is lehet”- mondja Fazekas.


Fazakas Szabolcs/ Rövid életrajz

 1978. január 19-én született Székelyudvarhelyen. Már a Tamási Áron Gimnáziumban végzett középiskolai tanulmányai idején érdeklődött a filmezés iránt. Felsőfokú tanulmányait a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetemen, a Teleschola Omikk Televíziós Iskolában, valamint a nagyváradi Ady Endre Sajtókollégiumban végezte.

Fiatal kora ellenére számos filmes díjat tudhat magáénak: dobogós helyezések a Román Nemzeti Fotó- és Filmfesztiválokon, Árpika című dokumentumfilmje elnyerte a Faludy Ferenc Akadémia filmfesztiváljának I. díját, valamint a Nemzetközi Ökumenikus Filmfesztivál fődíját, Love című filmje pedig a marosvásárhelyi Alternatív Nemzetközi Filmfesztiválon érdemelt ki I. helyezést a magyarlakta régió legjobb filmjeként.

Jóból jót jól

A hatalmas volumenű munkát két éve kezdte el a vállalkozó és csapata, azóta megnyerték maguknak a Hargita Megyei Tanácsot is, akik morálisan és anyagilag is támogatják a projektet. A legendatérkép ötletéből kiindulva egy másik rajzolt térkép is született, amely a turisztikai látványosságokat tartalmazza és amelyet a Visus Kulturális Egyesület is felkarolt.

“Sok pénzt befektettünk már, és még mindig rengeteg a kiadás. Készülünk majd Angliába, hogy személyesen is egyeztessünk Joanne Kathleen Rowling írónővel, a Harry Potter-regénysorozat szerzőjével, ugyanis a tervek között az is szerepel, hogy meghirdetünk egy nemzetközi novella- és kisregényíró-versenyt, és őt szeretnénk felkérni, hogy legyen a zsűri elnöke vagy fővédnöke.

Már felvettük vele a kapcsolatot, de valamivel még le kell vegyük a lábáról. A legendatérkép elkészülte után a történeteket angolra is lefordítjuk, és bízunk benne, hogy ezek a sztorik közel állnak majd az ő vizuális világához, tetszeni fognak neki, és nem tud majd nemet mondani. Ez egy nemzetközi piac lenne, ami után bárhol a világon beszélni tudnánk a Székelyföldről.

Mi vállalkozást működtetünk, és olyan munkát végzünk, amit szeretünk, de amit csinálunk, az sok más ember hasznára lehet. Ha minden a tervek szerint megy, akkor október folyamán a székelyföldi iskolák osztálytermeinek a falán ott lesz majd a legendatérkép, és a következő évben elkezdjük meghirdetni a pályázatokat is. Jelenleg Magyarországgal is próbálunk kapcsolatot kialakítani, amelynek révén az anyaországból is jöhetnek látogatók, akiknek ezentúl már nemcsak a székely kapukat tudjuk megmutatni, hanem a legendáinkat is”- mondja lankadatlan lelkesedéssel a vállalkozó.

Az eredeti terv szerint már szeptember közepén, azaz iskolakezdéskor az osztálytermek falaira kerültek volna a térképek, de anyagi okok miatt ez elmaradt. Így egy hónapot késik az átadás, de minden bizonnyal hatalmasat fog szólni.

A legendatérképen kívül más ötleteket is tartogat tarsolyában Fazekas: “Szeretnénk meghirdetni egy rajzversenyt, valamint egy jelmezkészítő- és színdarabíró megmérettetést. Szeretnénk megmozgatni a gyerekek fantáziáját, hogyan képzelik el ők ezeket a történeket, vagy azok szereplőit. Karneváli felvonulásokat is akarunk majd szervezni, amelyen ifjúsági csoportok, iskolák versenyezhetnének egymással, például abban, hogy ki tudja jobban megjeleníteni a térségében élő adott legendát. Ezzel akár a Székelyföld összes iskoláját megmozgathatjuk, hiszen valójában olyan dologgal foglalkozhatnak, ami az övék.”


Első körben tehát a székelyföldi iskolák kapnának térképeket és hozzá tartozó leírást, teljesen ingyen. A legendagyűjtemény utolsó simításai gőzerővel folynak. A néprajzkutatók segítségével összegyűjtött nyersanyagot egy író, egy szerkesztő-fordító és egy rajzoló komponálja össze. A térkép színes, gazdag látványvilágát Márton Erika, székelyudvarhelyi képzőművész rajzolta meg Fazekas ötletei alapján. Az eredmény egy elképesztően gyönyörű alkotás lett.

Érzelmi szálak

összefonódása Fazekas érzelmi szálakról is beszél a legendagyűjtemény kapcsán. Elmondta, hogy szeretett nővére Amerikában él férjével és két kisfiával együtt. A gyerekek nagyon szépen beszélnek magyarul is, ami azért is csodálatos, mert nagyon fognak örülni, amikor az édesanyjuk majd felolvas nekik a könyvből. Ezáltal megidézheti a lurkóknak azokat a helyszíneket, amelyek egykor szerves részei voltak az életének.

A térképről nem is beszélve, ami egy igazán megkapó és színes látvány, játékosságra sarkallja majd őket.

„Ez a csodálatos mesés-mondavilág beszivárog majd a gyerkőcök képzeletvilágába, és amikor majd hazajönnek látogatóba Székelyföldre, tudni fogják, hogy ez az a hely, ahol a tündérek, sárkányok, ördögök, székely vitézek tanyáztak, és hogy vigyázni kell erre a helyre és továbbadni ezeket a történeteket”- fejezi be a vállalkozó.

A világban szétszóródott magyarokra és potenciális turistákra is gondolva született meg a hamarosan induló legendarium.ro honlap ötlete is. Ennek a lényege, hogy magyar, angol és román nyelven is elérhetőek lesznek a feldolgozott legendák, mindemellett a már említett színes térképen böngészhetnek az érdeklődők.

Hamarosan tündérnyomokat követhetünk

A legendakötet és a hozzá tartozó térkép nyomtatott formában hamarosan a nagyérdemű elé tárul Székelyudvarhelyen. A kötet több mint 140 legendát fog tartalmazni. Nem elhanyagolandó tény az sem, hogy a projekt sok turistát vonzhat be Székelyföldre. A Hargita-megyei tanács azt tervezi, hogy igazi táblákkal jelöli majd a "legendás" helyszíneket, így az egész térség egy igazi, élő, mozgó nagy Tündérkertté válhat. Itt bárki beleléphet majd az óriások, bátor székelyek lábnyomába, így fedezve fel újra ezt a valódi Tündérországot.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.