Több mint negyven tárgyát árverezik el

Kalapács alá kerülnek Charlie Chaplin féltve őrzött tárgyai

A liciten kínált berendezési tárgyak abból a svájci villából származnak, ahol a világhírű brit komikus élete utolsó húsz évét töltötte.

2010.09.21 10:15MTI
Charlie Chaplin

Charlie Chaplin több mint negyven tárgyát bocsátja árverésre kedden és szerdán a Christie's aukciósház Amszterdamban.

A liciten kínált berendezési tárgyak abból a Le Manoir nevű svájci villából származnak, ahol a világhírű brit komikus 1977-ben bekövetkezett haláláig élete utolsó húsz évét töltötte.

Az aukció legnagyobb tétele egy 4,3 méter hosszú, XIV. Lajos stílusú étkezőasztal a hozzávaló 24 székkel. Chaplin szerette, ha családja e körül az asztal körül gyűl össze.

A bútorzat értékét 12-18 ezer euróra (3,4-5 millió forintra) becsülik. Ehhez képest szinte fillérekért, 150-200 euróért tehetnek szert a rendezőként és komponistaként is alkotó Chaplin gramofonjára, amelyekhez régi lemezekből is válogathatnak a licitálók.

A szervezők várakozása szerint magas áron, 4-6 ezer euróért kelhet el a művész szintén XIV. Lajos stílusú, mennyezetes ágya. Ezt használták a The Vagabond című filmben, amelyben Chaplin egy elszegényedett, de úri szokásokat viselő férfit alakított.

Charlie Chaplin 1952-ben költözött Svájcba.

Előtte négy évtizeden át az Egyesült Államok volt választott hazája, amelyet az Amerika-ellenes tevékenységet vizsgáló bizottság munkálkodása miatt hagyott el.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.