A zene kell

Kottaritkaságok, hangszerek a Vivace árverésén

Ritka partitúrák, fotográfiák, zenei könyvek és mesterhangszerek szerepelnek a Vivace Zeneműbolt pénteki árverésén, amelyet a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Zenei Gyűjteményében tartanak.

2010.04.13 07:39MTI

A mintegy 300 tétel között csaknem 80 mesterhangszer szerepel. Az 1700-as évektől napjainkig találhatók darabok között értékes hegedűk és brácsák mellett egy Weltklang márkájú tuba egyaránt megtalálható 550 ezer forintért.

Különlegesség az elsősorban zongoráiról híres francia Érard cég londoni műhelyében készült hárfa, az egyik felújított - kikiáltási ára 2,5 millió forint -, a másik pedig javításra váró állapotban 1,2 millióért. XX. századi új magyar hangszerek is szerepelnek az árverési katalógusban, főként vonós instrumentumok, tekintve, hogy a hazai hangszerkészítés jeles hagyományokra tekinthet vissza - mondta Domonkos Máté, aki a hangszerek árverését megszervezte.

Hozzátette, hogy a magyar hegedűkészítő iskolák szinte teljességükben megismerhetők az aukción. Magas, 2,8 milliós kikiáltási áron kínálják Stefano Conia olasz mestercsellóját, amely Cremonában készült és szintén "kortárs" darab, 2008-ban készült a katalógus szerint. Conde Hermanos felújított állapotban bemutatott flamenco gitárját is 1 millió forint fölött hirdetik. Készítője arról híres, hogy Paco de Lucía, Al di Meola, John McLaughlin hangszerét is ő készítette. Találhatók még a kínálatban réz- és fafúvósok, fuvolák, valamint vadászkürtöt és szaxofont is kínálnak. Zenetörténeti érdekességű tételekben az anyag könyv- és kottaválasztéka sem szűkölködik.

Kodály Zoltán Háry Jánosának 1929-ben, a Universal gondozásában megjelent, első kiadású zongorakivonata címlapját például Paulini Béla szecessziós illusztrációja díszíti. Ritkaságnak számít a "Rákóczy Marsch" vagyis a Rákóczi induló Liszt Ferenc zenekari feldolgozásában, a kotta külön értéke, hogy Erkel Ferenc hagyatékából került elő a bejegyzés szerint. Zenei könyvritkaság idősebb Ábrányi Kornél 1900-ban a Rózsavölgyi és társánál megjelent A magyar zene a 19-ik században című kötete, amelyet utolsó nagy írásaként tartanak számon.

Ábrányi számos cikkében szorgalmazta a Zeneakadémia alapítását. Hangszereléstan elméleti és gyakorlati alapon, ez a címe egy 1909-ben megjelent kötetnek. A Siklós Albert, a Zeneakadémia tanára által jegyezett könyvből magyar zeneszerzők sok nemzedéke tanult.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.