8,5 milliárd forint adományoztak nekik

Hatalmas magánadomány a British Museumnak

25 millió fontot (8,5 milliárd forint) adományozott a British Museum számára a Sainsbury szupermarketlánc egykori feje, John Sainsbury magánvagyonából - erősítette meg a gyűjtemény szóvivője.

2010.09.16 07:00mult-kor.hu

A 82 éves üzletember ajándéka az egyik valaha volt legnagyobb, a művészet pártolására szánt adomány. A pénzből a British Museum egy időszaki kiállítóhelyet, egy konferenciatermet és egy új raktárat létesít.

"Hihetetlenül nagyvonalú. Az adomány nemcsak a következő évre nyújt biztonságot számunkra, hanem a jövő nemzedékeinek is garantálja a nemzeti gyűjtemény megőrzését" - szögezte le a szóvivő.

A hatalmas összeg éppen jókor érkezett, miután a a gazdasági válság miatt Nagy-Britannia is előreláthatólag 25 százalékkal csökkenteni készül a közintézmények állami támogatását. Sainsbury régi pártolója a művészeteknek.

Családja alapította - és ezzel névadójává is vált - a londoni Nemzeti Arcképtár (National Portrait Gallery) új szárnyát, amely 1991-ben nyílt meg. A szupermarkethálózatnak John Sainsbury 1969 és 1992 között volt az ügyvezetője.

Nemesi címet kapott 1989-ben, azóta a konzervatív oldalon ül lordok házában. Az 1753-ban alapított British Museum a világ leghíresebb közgyűjteményeinek egyike.

Összesen hétmillió tárgy látható a termeiben, amelyek között olyanok vannak, mint a Rosette-i kő, és a Parthenónról származó Elgin-márványok.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.