Bedolgoztak az orosz mérnökök

Háromdimenziós mozi - szemüveg és vászon nélkül?

Vetítővászon és különleges szemüveg nélkül nézhető háromdimenziós képmegjelenítő-rendszert dolgoztak ki orosz mérnökök, akik szerint a levegőben létrehozott térhatású látvány nagyon élethű.

2010.08.26 16:03MTI

Konsztantyin Polikarpov és Mihail Iljin voronyezsi mérnökök egy amerikai ötlet alapján építették meg a háromdimenziós vetítő működő prototípusát.

Érdeklődésüket a Csillagok háborúja című filmben látott jelentet keltette fel, amikor Leia hercegnő segélykérő üzenete a levegőbe vetítve 3D-s változatban jelenik meg.

A voronyezsi találmány lényege, hogy a háromdimenziós filmet tükrök segítségével egy speciális párafelhőre vetítik.

Ez a megoldás egyszerűnek hangzik, de a nehézséget többek között a vászonként működő, megfelelő sűrűségű párafelhő előállítása okozza.

A mérnököknek ezért a tudományok egészen új területeivel is meg kellett ismerkedniük, hogy végül három év munkájával elérjék a szükséges hatást.

Állításuk szerint a megoldás több szempontból is jobb, mint az amerikai: sokkal egyenletesebb párafelhővel, torzításmentes képet hoztak létre, ráadásul a szerkezet energiafelhasználása is lényegesen kevesebb. Az amerikai tervekben leírt megjelenítő felépítése állítólag dollármilliókba kerülne, az orosz vetítőhöz használt alkatrészek viszont a barkácsáruházakból is beszerezhetők.

A két feltaláló a különleges vetítőt a jövő héten mutatja be egy tudósokból álló testületnek - írta a Komszomolszkaja Pravda című orosz napilap.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.