Nem csak a szemüveg lesz a nyerő...

Háromdimenziós képmegjelenítés: túl sok a lehetőség

A háromdimenziós képmegjelenítés mindmáig megoldatlan kérdése az olyan eszköz kifejlesztése, amely egyszerre több nézőt a speciális szemüveg viselése nélkül szórakoztatna.

2010.03.05 10:29MTI

Erre a problémára azonban a hannoveri CeBIT-en megjelent tucatnyi fejlesztő sem találta meg a megoldást. A világ legrangosabb számítástechnikai és informatikai szakkiállításán a 3D-s televíziózás kiemelt helyen szerepel. A gyártók számtalan ötletes megoldással próbálják termékeiket népszerűbbé tenni, azonban még mindig nem sikerült előállni azzal az eszközzel, amellyel a versenytársakat kiszorítva egyeduralkodóvá, és ezzel olcsóbbá válhatna a 3D-s televíziózás.

A 3D-s mozikban elterjedt, szemüveggel nézhető filmekhez szinte bármilyen hagyományos képernyő megfelel, azonban vannak, akiket zavar a perifériás látást korlátozó szemüveg, és vannak, akiknek még fejfájást, hányingert is okozhat a szokatlan látvány. A szemüveg nélkül nézhető 3D-s képernyők speciális, barázdált felülettel rendelkeznek. Ez a barázdált felület lencserendszerként működik, amely a képernyőn megjelenő tartalom megfelelő részleteit a néző bal, illetve jobb szemére fókuszálja.

A néző azonban nem mozdulatlan tárgy, ezért a pontosabb fókuszálás érdekében szoftveres megoldás figyeli, és a mozgásnak megfelelően korrigálja a képernyőről érkező információkat. Ez a technológia azonban egyszerre csak egy nézővel működik. A továbbfejlesztett változat a kijelzőtől másfél-6 méteres távolságig nyújt 3D-élményt, nézése viszont "gyakorlottabb" szemet igényel. A háromdimenziós képrögzítéssel nincsenek ilyen jellegű problémák, mindössze az emberi szem távolságának megfelelően kell egy-egy felvételt készíteni.

A CeBIT-en megjelent kiállítók elsősorban a professzioánlis felhasználási területekre ajánlják termékeiket. A 3D tömeges elterjedésére a játékgyártók és a különleges grafikuskártyákat fejlesztő vállalatok számítanak, mert eddig is a számítógépes akciójátékok szerelmesei vették meg a legfejlettebb, 3D-grafika megjelenítésére konfigurált eszközöket.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.