A zsidó kislány és családja rejtekhelye előtt állt

Kidöntötte a vihar Anne Frank gesztenyefáját

Heves vihar döntötte ki Anne Frank híres gesztenyefáját hétfőn Amszterdamban. A több mint százötven éves fát, amely a második világháborúban a zsidó kislány és családja rejtekhelye előtt állt, már gombák lepték el, törzsét állvánnyal tartották egyenesen.

2010.08.24 12:30MTI
A fa itt még állt

A gesztenyefa leomlásakor senki sem sérült meg. "Recsegést-ropogást hallottunk, és mikor kinéztünk, a fa már a földön feküdt" - mondta el az Anne Frank Alapítvány szóvivője.

A többtonnás törzs másfél méterrel a föld felett tört el. Amikor három évvel ezelőtt a biztonság kedvéért ki akarták vágni az elöregedett fát, nemzetközi tiltakozási hullám indult ennek megakadályozására.

Amszterdam városa, az érintett terület magántulajdonosa és egy lakossági kezdeményezés ezért megegyezett abban, hogy a fát kitámasztják és megszabadítják a gombáktól. A De Volkskrant című holland lap akkor azt írta, a fa remekül viselte az életmentő akciót.

A szekértők további hosszú életet jósoltak neki. Anne Frank családjával és más zsidókkal együtt a Pilsengracht 263-as számú ház hátsó épületében rejtőzködött a nácik elől. A kislány a szomszédos udvaron álló gesztenyefát világszerte ismertté vált naplójában is megemlítette.

A Frank családot 1944-ben elárulták, a családtagokat különböző koncentrációs táborokba hurcolták augusztus 4-én. Anna 1945 márciusában, nem sokkal a bergen-belseni tábor felszabadítása előtt halt meg tífuszban.

A családból csak az édesapa, Otto Frank élte túl a zsidóüldözést.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.