Egy sokmilliós csalás borzolja a kedélyeket

Botrány a bangkoki nemzetközi filmfesztivál körül

Félévi börtönbüntetésre ítélt egy Los Angeles-i bíróság egy hollywoodi producer házaspárt, amely sokmillió dolláros hasznot húzott abból, hogy megvesztegettek egy magas rangú thaiföldi kormányhivatalnokot.

2010.08.16 10:00MTI
A Salvador című film

Egy megkent kormányhivatalnok, egy letartóztatott házaspár és egy sokmilliós csalás borzolja a kedélyeket Los Angelesben.

A 78 éves Gerald Greent és 55 éves feleségét, Patriciát 2007 decemberében tartóztatták le azzal a váddal, hogy megvesztegették a thaiföldi idegenforgalmi hivatal vezetőjét.

A kenőpénzzel elérték, hogy 2007-ben rájuk bízták az évente megrendezett Bangkoki Nemzetközi Filmfesztivál működtetését és vezetését, valamint lehetőséget kaptak a tehetős külföldi turistáknak szánt, "kiváltságokat biztosító kártya" forgalmazására.

A kormányhivatalnokot 1,8 millió dollárral kenték meg, cserében pedig több mint 13,5 millió dollárnyi hasznot vettek ki az üzletből - derült ki a nyomozás során. A tisztviselő ellen Thaiföldön nem emeltek vádat, de már nem ő vezeti az idegenforgalmi hivatalt, és a vesztegetési botrány miatt 2007-ben vissza kellett lépnie a parlamenti választásokon.

Green három évtizedes hollywoodi pályafutása során olyan filmeket jegyzett, mint az Oscarra is jelölt Salvador. Felesége többek között a Gyémántok című vígjátékon dolgozott.

A házaspár 2006-ban Werner Herzog Thaiföldön forgatott Hajnali mentőakció című filmjének executive producere volt. George H. Wu kerületi bíró csütörtökön "súlyosnak, de nem olyan súlyosnak" minősítette a történteket, "mint más hasonló esetekben".

A csaló párt féléves letöltendő börtönbüntetésre, majd fél év háziőrizetre ítélte, emellett 250 ezer dolláros pénzbírságot is kiszabott rájuk.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.