Már csak három film versenyez a Lux-díjért

A Bibliothéque Pascal kiesett a versenyből

Az Akadimia Platonos, a Die Fremde és az Illégal maradt versenyben az Európai Parlament filmművészeti elismeréséért, a Lux-díjért.

2010.07.28 13:30MTI

Az Európai Parlament Budapesti Tájékoztatási Irodájának közlése szerint Filipposz Citosz görög-német koprodukcióban készült alkotása, az Akadimia Platonosz, a Feo Aladag rendezte Die Fremde című német film és Olivier Masset-Depasse belga-francia-luxemburgi koprodukciós alkotása, az Illégal került fel a Lux-díjra jelölt filmek szűkített listájára.
 
Az Akadimia Platonosz főhőse egy idegenellenes görög trafiktulajdonos, aki egy napon kénytelen szembenézni családja titkolt múltjával, amikor szenilis anyja az utcán átölel egy albán bevándorlót és albánul "fiamnak" nevezi. Feo Aladag filmje egy Németországban született, török származású fiatal nőről szól, aki elnyomó férje elől Isztambulból visszamenekül Berlinbe. 

Függetlenségéért, fia megtartásáért saját családjával is szembe kell szállnia, s ezzel olyan események sorát indítja el, amely végül életveszélybe sodorja. Az Illégal két orosz illegális bevándorló, Tania és 14 éves fia története, akik 8 éve élnek Belgiumban állandó rettegésben attól, hogy fény derül törvénytelen státuszukra.
 
Az Európai Parlament filmművészeti díját 2007-ben alapították az újszerű megközelítéseket és kérdésfelvetéseket tartalmazó mozgóképek elismerésére, valamint az európai filmek forgalmazásának előmozdítására. A mintegy 87 ezer euró értékű díjból finanszírozzák majd a többi között a győztes film feliratozását az EU 23 hivatalos nyelvére.
 
A díjra jelölt filmeket levetítik szeptember 10-11-én a velencei filmfesztiválon, majd Brüsszelben, az Európai Parlamentben október 26. és november 19. között. A Lux-díj sorsáról az Európai Parlament képviselőinek szavazata dönt. Az elismerést november 24-én Strasbourgban adják át.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.