Futva, gyalog, biciklivel vagy sárkány

Történelmi túra szárazon és vízen

A nándorfehérvári győzelemre emlékezve biciklisek, futók, gyalogosok és sárkányhajósok teszik meg a Visegrád és Szentendre közötti utat szombaton - közölte Janek György az MTI-vel.

2010.07.16 19:45MTI

Az Amiért a harang szól elnevezésű program szervezője az eseménnyel kapcsolatban elmondta: akárcsak tavaly, idén is Mátyás király halotti pajzsának múzeumhű másolatát mutatják be a településeken végigvonulva, ám mellette újdonság is lesz: Mátyás kálváriájának másolata is felkerül arra a hintóra, amelyet kerékpárosok, görkorcsolyások, futók, gyalogosok, illetve sárkányhajósok kísérnek.

Janek György a szombati program hátteréről szólva azt mondta: a rendezvénnyel, amely július 4-én Esztergomban kezdődött és a budapesti Hősök terén zárul 22-én, Hunyadi János törökök felett aratott nándorfehérvári győzelmére, illetve a Hunyadiakra akarnak emlékezni úgy, hogy megmozgatják a települések lakóit.

A szervező beszámolt arról is, hogy az esemény fővédnökei: Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, Hende Csaba honvédelmi miniszter és Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek; a védnökséget Visegrád, Szentendre és a közöttük lévő települések, valamint Budakalász polgármestere vállalták, akik egyúttal fogadják a résztvevőket. Janek György arra hívta fel a figyelmet, hogy a programhoz a Magyar Kajak-Kenu Szövetség roadshow-ja társul.

A szombati sárkányhajó-verseny szentendrei fordulójának tétje, hogy kik vehetnek részt az augusztusi Sárkányhajó Világbajnokságon Szegeden – mondta el Dala-Nagy Katalin. A szentendrei polgármesteri hivatal munkatársa arról is beszámolt, hogy az indulók között a szentendrei önkormányzat, a Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat, a tűzoltóság, sportegyesületek, valamint cégek csapatai találhatók.

A reggeltől délutánig tartó verseny résztvevőinek mintegy 250 méteres távot kell megtenniük, a cél Szentendre belvárosánál lesz.

A hajókhoz a professzionális kormányosokat a Magyar Kajak-Kenu Szövetség biztosítja. Dala-Nagy Katalin a sárkányhajót bemutatva elmondta: a speciális, kenu típusú hajó hossza 12,5 m, melyet elöl sárkányfej, hátul sárkányfarok díszít.

A 10 pár evezősön kívül a hajó végén egy kormányos ül, az ütemet az evezősökkel szemközt ülő, a hajó orrában helyet foglaló dobos adja.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.