Az idei a leghosszabb névsor

Megvan a Prima Primissima Díj jelöltjeinek névsora

Minden eddiginél több jelölés érkezett idén a Prima Primissima Díjra, amelyet nyolcadik alkalommal adnak majd át decemberben. Az elismerésre esélyes harminc művész, tudós, sportoló névsorát kedden hozták nyilvánosságra Budapesten.

2010.06.15 14:11MTI

Idén a tavalyi rekordszámú jelölésnél is 15 százalékkal több javaslat érkezett a primák személyére - közölte Lovassy Tamás, a Prima Primissima Alapítvány kuratóriumának főtitkára, példaként említve, hogy a képzőművészet kategóriában a tavalyi 53 után ebben az évben 73 név forgott.

A tíz kategória 3-3 primájának nevét - akik közül végül kikerülnek majd a Prima Primissima Díj nyertesei - Dávid Ferenc, a kuratórium alelnöke ismertette.

Tájékoztatása szerint a kuratórium és az alapító mellett működő társadalmi tanácsadó testület a magyar irodalom kategóriában Czakó Gábor Csaba prózaírót, Gergely Ágnes író, költőt és Moldova György írót jelölte.

A magyar színház- és filmművészet kategóriába Jancsó Mikós filmrendező, Koltai Lajos operatőr-rendező és Sándor György színművész, író került be. A magyar képzőművészet kategóriában Farkas Ádám szobrász, Haraszty István szobrász és Kubinyi Anna textilművész közül kerülhet ki a primissima.

A magyar tudományt Rubik Ernő építész, feltaláló, Tulassay Tivadar gyermekgyógyász és Vékás Lajos jogász képviseli a primák listáján, míg a magyar oktatás és köznevelés kategóriában Dávid Katalin művészettörténész, Dévény Anna gyógytornász és Keserü Katalin művészettörténész neve szerepel.

A magyar építészet és építőművészet kategória jelöltje Balázs Mihály, Nagy Tamás és Varga Levente építész lett.

A magyar sajtó kategóriában Heltai Péter rádiós-tévés műsorvezető, Kiss Róbert Richárd turisztikai újságíró és Veiszer Alinda műsorvezető kapott helyet.

A magyar népművészet és közművelődés kategóriába Baán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója, a Csík Zenekar, valamint a Nyírség Táncegyüttes került be.

Érdi Tamás zongoraművész, a Magyar Rádió Gyermekkórusa és Tokody Ilona operaénekes neve szerepel a magyar zeneművész kategóriában.

A magyar sport kategória jelöltje Buzánszky Jenő labdarúgó, az Aranycsapat tagja, Erdei Zsolt ökölvívó és Monspart Sarolta tájfutó.

A Demján Sándor által alapított Prima Primissima Díjakat idén december 3-án, a magyar vállalkozók napja alkalmából rendezett gálaesten adják át. A tíz primissima 50 ezer euró, míg a primák 10 ezer euró díjazásban részesülnek.

Idén is lesz közönségdíj: a www.primaprimissima.hu honlapon már a jövő héttől, sms-ben június végétől szavazhatnak kedvenc primájukra az érdeklődők, de személyesen a Művészetek Palotájában, a West End City Center és a Pólus bevásárlóközpontokban is lehet voksolni.

Ebben az évben is átadják - az ősz folyamán - a területi Prima-díjakat, és idén is odaítélik, immár negyedik alkalommal, hat kategóriában - tudomány, sport, oktatás, építészet, zene, sajtó - a Junior Prima Díjat.

A kategóriánként 10-10 díjazott fiatal jutalmazására összesen 420 ezer eurót szánnak a társalapítókkal közösen.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.