Több ezer látogató a könyvhéten

"A hazai könyvnek a jövőben is lesz értő közönsége"

Az elmúlt évek egyik legsikeresebb könyvhete volt az idei, a hatalmas érdeklődést elsősorban a váratlanul beköszöntött jó időnek tudja be Zentai Péter László, a hétfőn záruló 81. Ünnepi Könyvhetet szervező Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének (MKKE) igazgatója.

2010.06.07 16:15MTI

Pontos számokat - köztéri rendezvényről lévén szó - nem tudott mondani Zentai Péter László az MTI-nek, de úgy vélte, több százezer látogatóról lehet beszélni.

Hozzátette: a szombati napon látogatott ki a legtöbb érdeklődő a könyvhét központi helyszínére, a Vörösmarty tér teljesen megtelt.

"Nagyon leegyszerűsítve azt mondhatom, ha jó idő van, sikeres a könyvhét" - foglalta össze véleményét az MKKE igazgatója, aki ugyanakkor hozzátette, sajnálja, hogy a rendezvény keretein belül az árvízről és annak kárvallottjairól nem tudtak méltóképp megemlékezni, szolidaritásukat kifejezni.

"Annyira izgultunk a hetek óta tartó esős és hideg időjárás miatt, hogy erről megfeledkeztünk, és nagyon bánom utólag"
- tette hozzá. Az igazgató kiemelte: az elmúlt hónapokhoz képest forgalomnövekedésről számoltak be neki könyvszakma képviselői.

"Pozitív fordulat, hogy nemcsak a könyvhéten szereplő kiadók, terjesztők zártak jó hetet, hanem a könyvesboltokban is megnőtt a forgalom" - mondta, megjegyezve, hogy a könyvhét betöltötte azt a szerepet, amelyet az alapító Supka Géza több mint nyolcvan éve kitalált.

Az igazgató sikeresnek ítélte a Könyvek éjszakáját is, mint fogalmazott, a tavaly kísérleti jelleggel elindított kezdeményezés jól szolgálja azt a célt, amiért létrehozták: elősegíteni a szerzők és a közönség kötetlen, bohém formában való találkozását.

Az igazgató a mintegy ezer dedikálás közül kiemelte Juhász Ferencét, Esterházy Péterét, Vámos Miklósét és Sólyom László köztársasági elnökét, amelyeknél hosszan kígyóztak a sorok. Kiemelte: az idén először látta, hogy gyermekkönyvszerzők, illetve -illusztrátorok előtt is sorban állnak az emberek. Szerinte mindez arra utal, hogy a gyermekkönyvek megtalálták a közönségüket.

"Mindez a könyvszakma jövőképét is meghatározza, hiszen arra enged következtetni, hogy a hazai könyveknek a jövőben is lesz értő közönsége" - hangsúlyozta Zentai Péter László.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.