Zenemű kizárólag négylábúaknak

Kutyakoncert az operaházban - taps helyett vakkantás

Volt, aki vonított, mások lesunyták a fülüket, de a hallgatóság zöme felálló füllel hallgatta és elégedett vakkantásokkal nyugtázta az előadást, Laurie Anderson kutyáknak adott szombati sydneyi koncertjét.

2010.06.06 15:28estihirlap.hu

A performanszaival világhírűvé vált kísérletező amerikai zenész, képzőművész, tudós húsz perces előadását csattogó, pufogó zajokból, füttyentésekből, bálnadallamokból és nagy frekvenciájú, az emberi fül számára érzékelhetetlen hangokból állította össze.

A koncertre a sydneyi operaház előtt került sor, a Vivid Live nevű zenei és képzőművészeti fesztivál keretében.

Az egy hónapig tartó rendezvénysorozat egyik kurátora Laurie Anderson, a másik pedig a férje, az ugyancsak neves zenész Lou Reed. A szokatlan hangverseny gondolata évekkel ezelőtt egy iskolai bizonyítványosztó ünnepségen merült fel, méghozzá egy beszélgetés során, amelyet Laurie Anderson Yo Yo Mával, a világhírű csellistával folytatott.

"Arra gondoltunk, hogy milyen remek lenne, ha egy koncerten a nézőtérre pillantva csupa kutyát látna az ember. El is határoztam, hogy ha egyszer lehetőségem lesz rá, megvalósítom - idézte fel az ötlet születését Anderson.

A művész eredetileg úgy tervezte, hogy csak kutyáknak játszik, főleg magas frekvenciájú, az emberi fül számára érzékelhetetlen elektronikus hangokat, de meggondolta magát, úgy döntött, hogy a kutyák gazdáit és más érdeklődőket sem foszt meg az élménytől.

Az eredménnyel nagyon elégedett. "A legragyogóbb koncert volt, amelyet valaha adtam. Olyan, mint egy álom" - nyilatkozta az előadás napján 63. születésnapját ünneplő Laurie Anderson.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.