Légy jó kutya, ha tovább akarsz élni

A jó kutyus tovább boldogíthatja a gazdit

A szelíd, jól kezelhető kutyák életkilátásai sokkal jobbak, mint az agresszív, rosszul idomítható ebeké.

2010.05.26 10:13MTI

Kanadai kutatók megállapították azt is, hogy a kutyák élettartama döntően a személyiségüktől függ. Érdekes tanulmányuk az American Naturalist júniusi számában jelenik meg. Tapasztalatból tudni lehet, hogy az egyes kutyafajták életkilátásában nagy különbségek lehetnek.
 
Vannak jól ismert összefüggések is: a nagytestű kutyák korábban halnak, mint a kicsik, de azért a "kutyalógiában" még sok kérdés tisztázatlan. Vincent Careau fő témája a kutyák biológiai különbségeinek vizsgálata. Az ebek életkori adatait nem csupán a gazdák emlékeiből merítette, hanem a biztosítók nyilvántartásából is. Kanadában nemcsak az emberekre, hanem az ebekre is több életbiztosító kínál ígéretes lehetőségeket. 

A kutató vezette munkacsoport a szakirodalmat átnézve rendezte a  statisztikai adatokat, és az állatok várható élettartamát a fajták különböző tulajdonságaival vetette össze. Egyértelműen kitűnt, hogy az engedelmes, jól tanítható, nevelhető ebek általában sokkal később fejezik be életüket, mint a türelmetlen, rosszul idomítható fajták.
 
A kutatók azt is bizonyították, hogy a vadóc kutyák lényegesen több energiát használnak föl, több kalóriát égetnek el, mint a nyugodt, engedelmes ebek. A legjobban tanítható fajták - mint a német juhászkutyák vagy a pudlik - élnek a leghosszabb ideig, míg a dühös természetű pomeráni ebek korábban hagyják itt gazdájukat.
 
Az életkilátások szempontjából jelentősége lehet az agresszivitást igénylő feladatokhoz alapvetően fontos adrenalinszintnek is, ami egyértelműen rövidíti a várható élettartamot. A személyiség nemcsak az embernél, hanem kedvelt háziállatánál is megszabja az élet várható hosszát és minőségét is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.