Egyik szemük sír, a másik pedig nevet

Focitörténelmet tanulnak a bécsi idegenvezetők

Gőzerővel készülnek a foci-Eb-re a bécsi idegenvezetők: focitörténelmet tanulnak, a labdarúgás szabályaival ismerkednek és speciális városnézést dolgoznak ki a szurkolóknak.

2008.03.01 20:18ma.hu

Noha a bécsi idegenvezetők egyik szeme sír, a másik pedig nevet a közelgő foci-Eb kapcsán, igyekeznek felkészülni az 1,35 millió focirajongó rohamára. A meccseket az Ernst-Happel-Stadionban végigszurkoló mintegy 350 ezer látogató mellett ugyanis több mint egymillió turistával számol június 7. és 29. között az osztrák főváros. Az ő érdeklődési körüknek megfelelő programok és városnéző útvonalak kidolgozásán fáradoznak most a bécsi idegenvezetők Sabine Janik osztrák játékvezető segítségével. 

Janik nemcsak speciális tanfolyamokat kínál az idegenvezetőknek, ahol megtanulhatják például, hogy mi a les, hanem olyan forgatókönyvet is kidolgozott számukra, amely alapján a focirajongók számára is érdekessé tehetik a városnézéseket. A hagyományos Stephansdom-Schönbrunn túrán túl például a Heldenplatzon (Hősök terén) nemcsak Savoyai Jenő és Károly főherceg szobráról mesélnek az idegenvezetők, hanem felsorolják az osztrák sporttörténelem hőseit és éremstatisztikáit is. 

A Ballhausplatz-ot nem elsősorban mint a Kancelláriahivatalnak otthont adó teret mutatják be, hanem a 16. században betöltött szerepét hangsúlyozzák. Akkoriban itt egy tornacsarnok állt, ahol az I. Ferdinánd császár által Spanyolországból „importált” játékokat, például a tenisz elődjének számító „Jeu de Paume”-t játszották. 

A Belvedere felé vezető úton a követségek épületei jó alkalmat kínálnak arra, hogy felidézzék a nagy focinemzetek – Brazília, Spanyolország, Románia és Svájc – sikereit. A városnézések résztvevői bátran kérdezhetik szakavatott kísérőjüket a futballista Ernst Happel életéről, a sportnak Bécs történetében játszott szerepéről vagy éppen arról, miként kell „helyesen” virslit rendelni a kolbászosstandnál. 

A hétszáz idegenvezetőből 431 tagot tömörítő Vizsgázott Bécsi Idegenvezetők Egyesülete ugyanakkor azt tanácsolja a hagyományos Bécs-turistáknak, hogy inkább halasszák máskorra az utazást, mert úgysem tudnának teljes képet adni a városról. A Fanmeilé-nek helyet adó Ringstraße ugyanis le lesz zárva, így a látogatóknak le kell mondaniuk a közkedvelt buszos városnézésekről a Parlamenthez, a Városházához és a Burgtheaterhez.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.