Egy nappal hosszabb az élvezet

Dzsesszel indul, Jethro Tullal zár az idei Gastroblues Fesztivál

A megszokottnál egy nappal hosszabb lesz az idei, 18. paksi Gastroblues Fesztivál; a nyitónapot, július 1-jét a dzsessznek szentelik, a négynapos rendezvényt az eddig hatvanmillió lemezt eladott Jethro Tull koncertje zárja.

2010.05.26 18:07MTI

A szerződéseket az idei fellépőkkel már megkötötték, az előadók többsége ahhoz is hozzájárult, hogy felvétel, lemez készüljön a paksi szerepléséről - mondta Gárdai György fesztiváligazgató szerdán Pakson sajtótájékoztatón.

A Gastroblues Fesztivált július 1-je és 4-e között az ESZI sportcsarnokban tartják. Egy-egy programnak otthont ad a Szentlélek templom, illetve az ASE Sportcsarnok is. Az egyedi hangulatú templomi koncert a paksi fesztivál különlegessége. Keresztes Pál plébános a sajtótájékoztatón kitért arra, hogy a kiváló akusztikájú épületben "zárt ajtók mögött lehet élvezni a zene szépségét, a fesztivál utánozhatatlan hangulatát".

Nemes Nagy Péter szervező a zenei kínálatról elmondta: sokan hiányolták a dzsesszt, ezért idén a "nulladik" napot e műfajnak szentelik; fellépőnek többek között sikerült megnyerni a Benkó Dixieland Bandet.

Mint elhangzott, nagy várakozások előzik meg az amerikai zenész, Popa Chubby bemutatkozását, akárcsak a Family zenekar egykori frontembere, Roger Chapman érkezését; utóbbi először jön Magyarországra. A kiváló orgonista, Ken Hensley jelenléte azt jelenti, hogy néhány jól ismert Uriah Heep-nóta is felcsendül majd. A zenész a csarnokban és a templomi koncerten is bemutatkozik majd. A legnagyobb csemegének a Jethro Tull fellépése ígérkezik. Az Ian Anderson fuvolás által vezetett zenekar 1968-tól napjainkig hatvanmillió lemezt adott el.

Az együtteshez egy-két szám erejéig csatlakozik Sturcz András kvartettje; a koncertet július 4-én, vasárnap este 8 órától az Atomerőmű SE Sportcsarnokában rendezik. A főzőverseny szokásos módon vasárnap kora délelőtt kezdődik. A múlt évben rekord született, itt került asztalra a legtöbb borral készült étel. Kovács János mesterszakács elmondta, hogy idén igyekeznek felülmúlni a tavalyi csúcsot. A főzőversenyen a közönség kóstolójeggyel szavazhat, a bevételből Paks Kárpátalján fekvő partnertelepülésén, Visken egy magyar óvoda létrehozását segítik.

A zenei csemegékhez kiváló minőségű borok társulnak, a borászok nemcsak hordóik tartalmával jelennek meg Pakson, hanem szinte kivétel nélkül személyesen is. A fesztiválfoci is állandó velejárója a programoknak; a paksi és a galántai önkormányzat csapata biztosan megmérkőzik, de számítanak a szponzorok és zenészek válogatottjainak pályára lépésére is.

A Gastroblues Fesztivál a Pécs Európa Kulturális Fővárosa partnerprogramja.

A blues és a gasztronómia együttes kínálata hiányzott a pécsi programok közül, a Jethro Tull pedig olyan kaliberű együttes, amilyenhez fogható még a pécsi programok között is ritkaságszámba megy - fogalmazott Sári Sándor, a pécsi EKF-programok kulturális projektmenedzsere.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.