Szinbád dala... (VIdeó)

Indul Ákos legújabb koncertsorozata

Szegeden a Dóm téren indul szombaton Ákos legújabb koncertsorozata, amely a Szindbád Turné 2010 nevet viseli.

2010.05.19 17:41MTI

Az énekes hosszú ideje nem jelentkezett önálló albummal, a nemrég megjelent Szindbád dala című maxi, a várhatóan ősszel megjelenő nagylemez előfutára már most nagy siker.

"A klip a videómegosztó oldalakon gyorsa túllépte a százezres látogatottságot, a Szindbád dala a megjelenése óta az első helyen van a kislemezlistán" - mondta Ákos az MTI-nek.

Mint kifejtette, őszre tervezi az új albumot, amelyre már több mint tíz dal vázlatát rögzítette a stúdióban. Ákos szerint az új dal mutatja az irányt: az album legtöbb dalának alapötlete elektromos gitáron született, ami megadja az alaphangot, de alakulnak a lírai, szintetizátoros, parodisztikus szerzemények is.

Eklektikus anyag lesz, mint mindig. Az idei évben a turnézás mellett leginkább a lemez stúdiómunkái töltik ki az időmet - tette hozzá Ákos.

Az énekes, zeneszerző, szövegíró legutóbb a 40, majd a 40+1 című csendesebb, nyugodtabb hangvételű koncertsorozattal járta az országot, most visszatér a nagyobb rendezvényekhez.

"Szeretek kísérletezni a dalokkal, formai játékokat játszani, ébren tartani saját lelkesedésemet, várakozásomat a produkcióm iránt. Az akusztikus kamarazenélés után az idei turnén letisztult, egyszerű, nyers rockzene lesz a középpontban, a lényeg azonban nem változik, függetlenül attól, hogy elektronikus zenei környezetben, rockverzióban, vonósokkal vagy egy szál zongora kíséretében szólal meg a dal.

A slágereket minden váltásnál át kell hangszerelni, ami izgalmas, de sokszor nehezebb, mint új dalt írni. Ahhoz, hogy jó produkciót állítsunk színpadra, nekünk is élveznünk kell a játékot"
- mondta Ákos.

A Szindbád Turné 2010 koncertműsora alapvetően Ákos jól ismert rockslágereire épül, új hangszerelésben, de tartogatnak néhány meglepetést is, régi, kevesebbet játszott szerzeményeket. Két új szám, a Szindbád dala, valamint az önparodiksztikus Főleg régen került be e műsorba az őszre tervezett új stúdióalbumról. Idén nyáron Ákos az egyik MTV Icon (a másik Nagy Feró), a zenetelevízió két siófoki koncertjének egyikén az ő dalait dolgozza fel a hazai könnyűzene élvonala.

"Az ikonságnak van egy kis életműdíj-szaga, amit korainak érzek, hiszen még csak 42 éves vagyok. Nem gondolom, hogy bármilyen fejezet lezárult volna az életemben. Nincsenek elvárásaim az estével kapcsolatban, nyitottan és kíváncsian hallgatom majd a dalaimból készült feldolgozásokat.

Számomra nincs kockázat a dologban, hiszen ha a srácok jól csinálják, akkor azt mondják, milyen jó kis szám. Ha elrontják, akkor meg azt, az eredeti jobb volt"
- jegyezte meg az MTV Icon kapcsán.

A nyolcvanas évek végén a Bonanza Banzai frontembereként feltűnt Ákos több mint húsz éve ír dalokat, 24 magyar és hat angol nyelvű albumot adott ki. Töretlen sikerét több száz teltházas koncert, valamint számos szakmai díj jelzi.

Dalszerzői-előadóművészi munkája mellett eddig öt verseskötete jelent meg. 2001-ben Kaszás Attilával közösen verses hangjáték-albumot készített, Krúdy-hangoskönyvvel jelentkezett.

Zeneszerzőként működött közre a fővárosi Terror Háza Múzeum és a hódmezővásárhelyi Emlékpont kiállítás létrehozásában. Készített műfordításokat Phil Collins dalszövegei alapján, írt zenét Brecht-darabhoz, rendezett videóklipeket, szerepelt tévéfilmben és színházi előadásokban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.