Pálinkafesztivál ismét

Hungarikum kavalkád az V. Ágyaspálinka Fesztiválon

A Bolyhos Pálinkafõzde május 22-én Újszilváson immár ötödik alkalommal rendezi meg az ágyaspálinkák fesztiválját. Valóságos hungarikum kavalkád fogadja a pálinka szerelmeseit: a fesztivál középpontjában a Kiváló Magyar Élelmiszerek állnak, köztük ágyaspálinka, méz, és kolbász

2010.05.17 17:02MTI

A világ legnagyobb pálinkásüvegébõl pedig 2700 pohár Bolyhos ágyas meggypálinkát osztanak ki ingyen.

A Pest megyei településen, Újszilváson a helyi Bolyhos Pálinkafõzde május 22-én rendezi meg a már hagyományosnak tekinthetõ ágyaspálinkák ünnepét és a Pálinkafõzõk Országos Találkozóját.

Az V. Újszilvási Ágyaspálinka Fesztivál programjai a Vásártéren már reggel 9 órakor elkezdõdnek és tartanak egészen éjjel két óráig, az esti koncerteken fellép az R-Go valamint az Irigy Hónaljmirigy.

Az egyik legnagyobb regionális pálinkafesztivál középpontjában az ágyaspálinkák mellett a Kiváló Magyar Élelmiszerek (KMÉ) állnak. Tíz KMÉ terméket elõállító cég kínálja portékáit.

Köztük az egyetlen olyan hazai, vidéki település Újszilvás három vállalkozása, amelyek egyszree nyerték el idén februárban - a KMÉ díjat. Ráadásul mind hungarikum: méz, kolbász és pálinka.

A Bolyhos ágyaspálinkák tulajdonosai, Bolyhos László és Bolyhoz Zoltán az elmúlt évben gondoltak egy merészet és elkészítették a világ legnagyobb pálinkáját.

A megvalósult ötlet Guinness-rekord lett, ráadásul a világcsúcs-kísérlet része volt, hogy mind az 54 liter pálinkát 2 centiliter Bolyhos ágyaspálinka 2700 pohárban a fesztivál vendégei között osztották szét, ingyen.

Ráadásul alig egy óra alatt. Ezt a produkciót ebben az évben is megismétlik, a cél, hogy egy órán belül elfogyjon az 54 liter pálinka. A fesztivál fõ attrakciója azonban a Bolyhos ágyaspálinka.

A Bolyhos család évtizedes tapasztalata és régi családi receptek alapján jött létre a Bolyhos ágyas pálinka: étkezési minõségû, érett, egészséges, magas cukortartalmú és aromájú gyümölcsbõl az országban egyedülálló technológiai eljárással készül.

Az általuk szabadalmaztatott aszalt gyümölcságyon érlelt, tiszta aromájú, kellemes ízû pálinkát hat hónapig tartályokban és fahordókban érlelik. Az érlelést követõen, a palackozás során, a pálinka fajtájával megegyezõ, saját készítésû aszalt gyümölcsöt tesznek az üvegekbe, majd erre töltik a pálinkát.

Ezt követõen további 5-6 hónapig érlelik. Ezeket a pálinkákat kóstolhatják meg az érdeklõdõk, remek programokkal kísérve. Bolyhosék 2001-ben vettek részt elõször pálinkáinkkal nemzetközi pálinkafesztiválon és versenyen, és rögtön nagy sikert értek el Gyulán, az ágyas szilvapálinkájuk a fesztivál fõdíja mellett, ÉFOSZ különdíjat és aranyérmet nyert.

A következõ években a sikersorozat folytatódott: számos arany-, ezüst- és bronzéremmel gazdagodtak. Gyulán 2004-ben a Bolyhos ágyas szilvapálinka, 2007-ben a Bolyhos ágyas cigánymeggypálinka nyerte el a Magyarország legjobb pálinkája címet.

A következõ években a sikersorozat folytatódott: számos arany-, ezüst- és bronzéremmel gazdagodtak. Gyulán 2004-ben a Bolyhos ágyas szilvapálinka, 2007-ben a Bolyhos ágyas cigánymeggypálinka nyerte el a Magyarország legjobb pálinkája címet.

2006-ban szintén a gyulai pálinkaversenyen az ágyas Cserszegi fûszeres szõlõpálinka Nagyarany díjat nyert, és a Magyar Pálinka Lovagrend Egyesület a 2006-os év Zászlóspálinkájának választotta.

Jelentõs sikerként könyvelik el, hogy 2006. novemberében pálinkáik elnyerték a Kiváló Magyar Élelmiszer minõsítést, és ezt az elmúlt években többször megismételték. Rendezõ: Bolyhos és Fia BT.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.