Földmozgás és szél

Nem vicc: Dubrovnikban 5D technikával fölszerelt múzeum nyílik

Fölújított kolostorban nyílik meg június elején Horvátország első, ötdimenziós technikával fölszerelt, vagyis a szelet és a földmozgást is érzékeltető virtuális múzeuma, a Visia Dubrovnik 5D Museum.

2010.05.13 07:55MTI

Dubrovnikban az óvárosi fölújított Szent Klára kolostorban a látogatók a legmodernebb technika segítségével ismerkedhetnek meg a város és környéke történelmével, kultúrájával, kezdve Ivan Gundulic, a XVI. századi raguzai költészet legnagyobb alakján, Szent Balázsnak, a város védőszentjének ünnepén keresztül a délszláv háborúig, amikor az UNESCO védnöksége alatt álló várost súlyos támadások érték - olvasható a legnagyobb példányszámú zágrábi napilapban, a Vecernji Listben.

A térhatású (3D) vetítéseken túl az 1667-es nagy földrengést és az erős északi szelet is érzékelheti a látogató - ez az 5D-s megoldás. Gundulic Szabadság himnuszát is megtanítják lézer- és videótechikával, sőt Dubrovnik és környéke népi táncát, a lindzsót, az ugróst is, mert az interaktív párok a nézők tapsára mozdulnak, így minden lépésük követhető lesz. Marin Ancic, a magánmúzeum ötletgazdája elmondta, hogy maroknyi helyi befektető pénzéből állítják fel a tárlatot, amelynek szakmaiságát Branko Lustig, a horvát születésű Oscar-díjas hollywoodi filmproducer felügyeli.

A virtuális múzeum 23 millió kunába (863 millió forint) kerül, és Ancic úgy számol, hogy ez az összeg gyorsan megtérül, mert évente kétmillió turista keresi föl Dubrovnikot, közülük 400 ezer biztosan meglátogatja a város történetét bemutató kiállítást.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.