Olvass, bolyongj, szeress

Faludy György emlékére nyílik kiállítás a PIM-ben

A száz éve született író, költő, műfordító, Faludy György emlékére rendez időszaki kiállítást Olvass, bolyongj, szeress címmel csütörtöktől a budapesti Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM).

2010.05.12 18:35MTI

Mint a tárlatot Kemény Arankával együtt tervező Komáromi Csaba irodalmi muzeológus az MTI-nek szerdán elmondta, komoly hangsúlyt fektettek arra, hogy a látogatók azt a Faludyt is megismerjék, "akit nem mindenki látott az utóbbi évtizedekben": nemcsak az idős, hanem a fiatal alkotót is.

Ehhez a munkához a PIM munkatársai felhasználták a család által átadott fényképeket, dokumentumokat. A szakember hozzáfűzte: ügyeltek az kiállítás arányaira, ezért Faludy életútjának mindegyik szakaszát hasonló terjedelmű anyag mutatja be.

Eddig nem publikált ritkaságok is felbukkannak a tárlaton: a fasori Evangélikus Főgimnázium Arany János-önképzőkörének érdemkönyvében megtalálták Faludy György ma ismert legkorábbi verseit; ezeket 16-17 évesen írta.

Fontos tárgyi emlék az Államvédelmi Hatóság által a költő letartóztatásakor elkobzott írószövetségi igazolvány, amely csak nemrég került elő az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárából. Faludy kötetei számos kiadásban bukkannak fel a PIM termeiben, a negyvenes években keletkezett publicisztikai írásai fel is lapozhatók.

A kéziratok, fotók, dokumentumok és relikviák mellett a közönség mozgóképen és hangfelvételeken is találkozhat a négy éve elhunyt irodalmár alakjával: többek között Böszörményi Géza és Gyarmathy Lívia Faludy György, a költő című kultuszfilmjéből, és egy nyolcvanas években Chicagóban készített Faludy-interjúból is több részletet mutat be a kiállítás.

Az Olvass, bolyongj, szeress című tárlat október 3-ig tekinthető meg a Petőfi Irodalmi Múzeumban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.