Szarvas és Nemes után...

Mátray László kapta a Kaszás Attila-díjat

Mátray László, a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház művésze kapta az idei Kaszás Attila-díjat; az elismerést vasárnap este a székesfehérvári Vörösmarty Színházban a díjat alapító Pokorni Zoltán, a budapesti XII. kerület Hegyvidék polgármestere és Szűcs Gábor, a Mozaik Művészegyesület elnöke adta át a Mozaik Színészünnep keretében.

2010.05.10 07:39MTI

A 2008-ban alapított elismerést az idén harmadik alkalommal ítélték oda titkos szavazással, s másodszor kapta meg határon túli művész. A díjat mindig az a színész kapja, aki nem csak kimagasló művészi teljesítményt nyújtott az elmúlt évadban, hanem jelentős közösségszervező szerepet is vállalt a társulatban.

Ezúttal a szavazásra jelentkezett húsz hazai és határon túli színház huszonegy művésze közül választották ki a pályatársak azt, akit a legméltóbbnak találtak az elismerésre. A demokratikus szavazás során először a színházak saját társulatuknál választanak a díjra jelöltet, majd a második körben választják ki a díjazottat.

Az idei kitüntetett, Mátray László 1999-ben szerzett színészdiplomát, s az óta tagja a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színháznak, ahol számos jelentős alakítást láthatott tőle a közönség. A Mozaik Színészünnep közönségét - akik között ott volt a hazai és a határon túli színházi világ számos képviselője is - Vasvári Csaba, a Vörösmarty Színház igazgatója köszöntötte, majd a rendezvény - a jótékonysági gálaest - fővédnöke, Spányi Antal székesfehérvári megyéspüspök emlékezett a díj névadójára, arra a "közösséget szolgáló személyiségre, aki művészetének minden területén jelentőset, maradandót alkotott."

Pokorni Zoltán felidézve a díj születésének körülményeit, elmondta: a Mozaik Művészegyesülettel közösen olyan elismerést kívántak alapítani, amelyet nem a "hivatalosság", a politika ad, hanem maguk a színészek döntenek róla. Ők adják annak a pályatársuknak, aki nem csak színművészként végez kiváló munkát, hanem közösségszervező szerepe is jelentős.

A Mozaik Színészünnepen, telt ház előtt Kaszás Attila művészbarátai, valamint együttesek, előadók léptek színpadra. A jótékonysági gálaest bevételét a Közhasznú Alapítvány Kaszás Attila Szellemi Hagyatékának Ápolásáért, a Vakok Batthyány László Gyermekotthont Római Katolikus Óvodája, Iskolája, valamint a Kemence Varázsa Közhasznú Alapítvány támogatására fordítják.

A Kaszás Attila-díjat eddig Szarvas József, a Nemzeti Színház színművésze és Nemes Levente, a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház tagja kapta.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.