Öreg mester nem vén mester

Godard legújabb filmje egyszerre debütál Cannes-ban és a neten

A francia új hullám élő legendája, Jean-Luc Godard szokásához híven ismét külön utat választott: legújabb filmje egyazon napon debütál a cannes-i filmfesztiválon és az interneten, két nappal a hivatalos mozibemutató előtt.

2010.05.05 19:45MTI

A francia kulturális sajtó nem győz cikkezni a 80 éves svájci mesterről, aki már nemcsak a filmnyelvről, illetve a filmkészítésről magáról, hanem annak terjesztéséről is másként gondolkodik. Legújabb ötletével mindesetre a legjobb reklámot teremtette meg a május 12-én kezdődő 63. cannes-i filmfesztivál Un certain regard (Egy bizonyos tekintet) elnevezésű válogatásába meghívott alkotásának.

A Film Socialisme (Szocializmus Film) előzetesének felgyorsított változata már napok óta fent van a világhálón (http://www.filmsocialisme.com/), és a filmrajongók nem győzik kommentálni. A 101 perces teljes alkotást május 17-én mutatják be Cannes-ban, és aznaptól a Filmotv.com honlapon is látható lesz 48 órán keresztül.

Május 19-től pedig a francia mozik is műsorukra tűzik a legújabb Godard-filmet. Az egyik legjelentősebb európai forgalmazó, a Wild Brunch, a Filmotv.com 100 százalékos tulajdonosaként tudatosan vitát kíván gerjeszteni a "médiumok sorrendjéről".

Franciaországban ugyanis törvény szabályozza, hogy egy filmet először moziban kell bemutatni, azután jelenhet meg videón, DVD-n, a televízióban vagy az interneten. A forgalmazó szerint a terjesztésnek nem egy alternatív formájával próbálkoznak, hanem azt akarják elérni, hogy a Godard-filmről máskor és másképp legyen szó a médiában, mint általában megszokott.

"A promóciónak ezt a formáját a rendezővel együtt gondoltuk végig. Jean-Luc Godard azt akarja, hogy a filmjét minél többen megnézzék" - mondta a Le Monde című napilapnak Brahim Chioua, a Wild Brunch igazgatója. A forgalmazó mindenesetre azzal érvel, hogy betartja a törvényi rendelkezéseket, mert a forgalmazás hivatalosan május 19-én a mozikban kezdődik, s a filmet aznap leveszik a netről. "Eddig senki nem jelezte nekünk, hogy ez tilos" - hangsúlyozta az igazgató.

Godard szándékai ellenére a netes vetítés nem lesz ingyenes, hanem egy átlagos francia mozijegy árába, hét euróba fog kerülni.

Az igazgató szerint a kétnapos internetes forgalmazásból nem kívánnak anyagi hasznot húzni, a 48 óra arra nem is lenne elég, de elvi kérdésnek tartják, hogy a nézők az interneten is fizessenek egy film megtekintéséért. A Film Socialisme egy Földközi-tengeri hajóút történetén keresztül a szabadság, egyenlőség, testvériség kérdéskörét vizsgálja.

Jean-Luc Godard hatodik alkalommal kapott meghívást a cannes-i filmfesztiválra, ahol még egyszer sem nyert díjat. Előző filmjét, a 2004-ben forgatott A mi zenénk című alkotást versenyen kívül mutatták be Cannes-ban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.