"Amíg nóta van a földön, köztünk vagy"

Csikós ruhában ravatalozták fel, pásztortemetést kapott

Csikós ruhában ravatalozták fel csütörtökön Hortobágy legidősebb pásztorát, az életének 80. évében elhunyt Szabó Gábort; a pásztortemetéssel az egykori pásztorrend hagyományait élesztették újjá a pusztán.

2010.04.22 17:53MTI

Egykoron ugyanis a pásztorrend tagjai számon tartották egymást: közösen vettek részt keresztelőkön, temetéseken, egyházi ünnepeken. Elhunyt társukat pásztorruhában ravatalozták fel, mellé temették kedvenc kalapját, vagy pásztorbotját, és ünnepi pásztorgúnyába öltözve kísérték utolsó útjára. Így történt ez most a Hortobágyon is: a csikósruhába öltöztetett Szabó Gábor ravatalát ünnepi szűrt, nagybundát, kalapot viselő, pásztorbotot, karikás ostort tartó pásztorok vették körül, miközben Molnár Miklós prímás hegedűjéből pásztornóták szóltak.

A polgári temetési szertartás után négy pásztor vitte a koporsót a sírhoz, ahol Gencsi Zoltán, a Hortobágyi Génmegőrző Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója búcsúztatta a puszta legidősebb pásztorát.

Utalt arra, hogy miközben Magyarországon többnyire csendesek a mezők, a legelők, addig "Hortobágy a legeltető állattartás ősi fészke, a pásztorok tündérországa, a magyar puszták eget tartó embereinek utolsó mentsvára".

Eddig 12-en viselhették a Hortobágy örökös pásztora címet, most, hogy Szabó Gábor csikós eltávozott, 11-en ülnek az örökös pásztorok asztalánál
- mondta Gencsi Zoltán hozzátéve: testét eltemetik, de lelke daruvá vált, s immár a rég elhunyt pásztorok óriási családjával az égi mezőkről nézi, mi lesz a hortobágyi pásztorsággal.

Gencsi Zoltán utalt a Hortobágy örökös pásztorait megörökítő filmre, amelyben Szabó Gábor arra a kérdésre, mit írna élete nagy könyvébe, néhány dolog említése után nótázni kezdett. Amíg nóta van a földön, köztünk vagy - búcsúzott az elhunyttól, akinek koporsóját tárogató hangjai mellett engedték a sírba a hortobágyi köztemetőben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.