"Marhasok" látogatót várnak

Fesztiválok utcája, kihajtási ünnep, biovásár a Hortobágyon

Az Észak-alföldi Régió legjelentősebb fesztiváljai mutatkoznak be szombaton Hortobágyon, a kilenclyukú híd melletti Fesztiválok Utcájában - jelentette be Katona Ilona, a Magyar Turizmus Zrt. észak-alföldi marketingigazgatója hétfőn sajtótájékoztatón Debrecenben.

2010.04.19 16:17MTI

Közlése szerint első alkalommal tartanak ilyen jellegű rendezvényt, amikor is a hagyományos György-napi kihajtási ünnephez és az országos biovásárhoz kapcsolódva a térség 27 legjelentősebb fesztiválja mutatkozik be a pusztán. Gencsi Zoltán, a Hortobágyi Génmegőrző Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója a sajtóértekezleten elmondta, hogy régi hagyományt felelevenítve hatodik alkalommal tartják meg a kihajtási ünnepet az idei György-napon: a kilenclyukú hídon hajtják át a ménest, a gulyát és a rackanyájat, amelynek létszámát előbb rovásfán rögzítenek.

Az idei szaporulat jelentős: a 800 szürkemarha tehén eddig 650 borjút ellett, de - mint jelezte - előre láthatóan nem állnak meg 730-ig. A 60 nónius kancának 24 csikója, az 1200 rackának 1300 báránya van, a 100 bivalytehén mellett pedig 70 borjú legelészik, köztük az egyetlen albínó, a feketék közt fehéren virító Hópihe - vont gyorsmérleget az MTI kérdésére Gencsi Zoltán.

Mint hozzátette, szombaton hirdetik ki az idei bioborverseny eredményeit is. A szakavatott zsűri előzetesen 51 magyar, francia, német és szlovák biobormintát értékelt. A hétvégi pusztai programokra több mint ötezer látogatót várnak a szervezők.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.