"Nagyszerű háborús dráma"

Bemutatják az istállóban lelt százéves Lincoln-filmet

Egy évig tartó restaurálás után a jövő héten mutatják be a Lincoln amerikai elnökről szóló, 1913-ban készült filmet, amelynek kallódó kópiájára más nitrát tekercsekkel együtt egy New Hampshire-i istálló takarítása közben bukkant a munkát végző vállalkozó.

2010.04.14 14:16MTI

Az öreg pajta egyik sarkában lelt harmincperces, When Lincoln Paid című produkció az 1860-as évek első felében játszódik; az Egyesült Államok (más néven: az Unió) egy halott katonájának édesanyja kegyelmet kér a tizenegy déli állam által létrehozott Konföderáció katonája számára, akit korábban feljelentett. A filmtekercseket Peter Massie 2006-ban találta egy némafilm-vetítővel együtt, és egy darabig a mozi szerelmeseként őrizgette a pincéjében. Aztán nem hagyta nyugodni a kíváncsiság, és megmutatta őket a közeli Keene State College filmprofesszorának, Larry Benaquistnek, aki azonnal sejtette, hogy igazi ritkaság került elő.

A kópiát a rochesteri George Eastman House filmmúzeumban is megvizsgálták, és a szakemberek megállapították, hogy a Francis Ford (John Ford bátyja) által rendezett film, amelyben Lincoln elnököt is a rendező alakítja, az egyetlen létező kópia.

Az egy évig tartó restaurálás költségeit az amerikai Országos Filmmegőrzési Alapítvány finanszírozta. A helyreállított változatot április 20-án mutatják be a keene-i főiskolán.

Benaquist szerint a film azért kerülhetett a Granite-tó partján fekvő Nelson település egyik istállójába, mert a környék sokáig a cserkészek kedvelt táborozóhelye volt. Egy nyáron valószínűleg vetítéssel szórakoztatták a gyerekeket, és a filmtekercsek a vetítővel egyetemben véletlenül a pajtában maradtak, majd végleg megfeledkeztek róluk.

A csaknem százéves alkotást annak idején a Moving Picture World című filmforgalmazóknak készült mozis hetilap "nagyszerű háborús drámaként" méltatta.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.