3,44 millió dollárt fizetett egy licitáló

Rekordáron kelt el Abraham Lincoln kézirata

Rekordáron kelt el a Christie,s New York-i árverésén Abraham Lincoln születésének 200. évfordulóján az Egyesült Államok tizenhatodik elnökének kézirata.

2009.02.14 15:20MTI

Lincoln 1864-es beszédének kézzel írott szövegéért 3,44 millió dollárt (802,4 millió forintot) fizetett egy telefonos licitáló, aki nem kívánta felfedni kilétét. Ez a legmagasabb ár, amit eddig történelmi dokumentumért fizettek. A korábbi rekordösszeg 3,4 millió dollár (799 millió forint) volt, ezt tavaly a Sotheby,s londoni aukcióján fizették ki szintén egy Lincoln-kéziratért. A dokumentum az elnök válaszlevele volt fiataloknak, akik arra kérték Lincolnt, hogy szabadítsa fel Amerika "rabszolgasorban lévő kisgyerekeit".

A csütörtökön elárverezett kézirat Abraham Lincoln beszédének szövege, amelyet 1864-ben újraválasztása után tartott a Fehér Ház előtt. A választásokat a polgárháború kellős közepén tartották, s Lincoln háborús politikája igen népszerűtlen volt. Ezért sem Lincoln, sem demokratapárti vetélytársa, George B. McClellan nem hitt az elnök újraválasztásában. A közvélekedés ellenére Lincoln a szavazatok 55 százalékát tudhatta magáénak.

Abraham Lincoln, aki 1864. november 10-én tartotta beszédét, köszönetet mondott a Mindenhatónak, hogy segített a választóknak a helyes döntés meghozatalában, majd a közös haza érdekében közös cselekvésre szólította fel az amerikaiakat. A négyoldalas dokumentum 1916-ig volt a család tulajdonában, majd Lincoln fia, Robert Todd Lincoln John A. Dwight New York-i képviselőnek adta hálából.

Dwight segítségével biztosították a washingtoni Lincoln Memorial megépítéséhez szüksége forrásokat. Dwight özvegye 1926-ban ajándékozta a kéziratot a New York-i Southworth Könyvtárnak - az intézmény honlapja szerint azóta egyszer állították ki a dokumentumot. Az árverés bevételeit a könyvtár új szárnyának megépítésére fordítják.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.