Bartók amerikai évei

Fenyő Ervin estje Bartók Béla zenéjével

Bartók amerikai évei címmel állított össze estet Fenyő Ervin színművész a nagy zeneszerző születésének 129. évfordulója alkalmából; a Bartók-darabokkal fűszerezett irodalmi műsorra a budapesti Hubay Jenő Zeneterembe várják hétfőn a közönséget.

2010.03.27 09:16MTI

Fenyő Ervin elmondta az MTI-nek, hogy egy barátjától kapta kölcsön régebben Agatha Fassett könyvét, ennek angol alcíme A zseni leplezetlen arca - Bartók amerikai évei címmel, amely 1960-ban jelent meg magyarul is és a magyar származású zenetanár nyolc beszélgetését tartalmazza Bartók Bélával. Ez a könyv az alapja a műsornak.

Az előadóművész azért állította össze ezt az estet, mert úgy érezte, hogy beszélnie kell a nagy zeneszerzőről. Bartók Béla emberi, morális tartását, méltóságát példaértékűnek és páratlannak tartja a mai világban. Bartók Béla a fasizmus növekvő térhódítása miatt megtiltotta műveinek lejátszását német és olasz rádiókban, fokozatosan fölszámolta német kapcsolatait és a háború kitörése okozta feszültség arra késztette, hogy feleségével, Pásztory Dittával együtt 1940-ben az Egyesült Államokba emigráljon Amerika rosszul hatott rá, minden erejével visszavágyott - magyarázta Fenyő Ervin.

Megemlítette ugyanakkor Bartók budapesti végrendeletét, abban a zeneszerző leírja: a legegyszerűbb temetést akarja és addig utca ne viselje nevét, emléktáblája se legyen, amíg Budapest két nagy tere, a Körönd Hitler, az Oktogon Mussolini nevét viseli. Agatha Fassett, aki még a budapesti Zeneakadémián Bartók tanítványa volt, 1940 nyarán meghívta a házaspárt vermonti otthonába, és azokban a hónapokban jegyezte le beszélgetéseit a zeneszerzővel. Fenyő Ervin úgy érzi, hogy Fassett megközelíthetetlennek tartotta Bartókot és emberi nagysága feszélyezte az asszonyt.

Fenyő Ervin úgy állította össze a műsort, hogy a szövegeket Bartók zenéje válassza el egymástól. Két hegedűművész, Németh Zsuzsanna és Bánfalvi Béla többek között megszólaltatja a II. Hegedűverseny 2. tételének főtémáját, a Menyasszony búcsúztatót, a Katonanótát, a Tót nótát és a Máramarosi táncot.

Az esten levetítenek egy amatőrfilm-részletet, amelyben Bartók csontsoványan otthonában zongoráján játssza az Allegro barbaro című művét. Fenyő Ervin 1971-ben diplomázott a Színművészeti Főiskolán, több játékfilmben - mint a Szerelmesfilm, a Valaki figyel, a Képvadászok - szerepelt, játszott budapesti és vidéki színházakban, majd magyar-történelem szakos középiskolai tanári diplomát szerzett az ELTE bölcsészettudományi karán. A 80-as években gimnáziumi tanár volt és a mai napig Széchenyi István életének kutatója. Az utóbbi időben Radnóti Miklós és József Attila költészetét mutatja be önálló esteken.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.