A divatcézárnak adóznak

Kiállítással emlékeznek Yves Saint Laurent divatcézárra

Közel két évvel Yves Saint Laurent halála után nagyszabású kiállítással adózik a világhírű divattervező emlékének Párizs városa.

2010.03.10 14:55MTI

A Petit Palais falai között csütörtökön nyíló tárlat a tervező több mint háromszáz ruháját vonultatja fel. Számos fénykép és publikáció enged bepillantást annak a férfinak az életébe, aki forradalmasította a nők öltözködését, divatba hozta a nadrágkosztümöt, és már életében legendává lett. A jellegzetes fekete keretes szemüveget viselő divatcézár 71 évesen 2008-ban hunyt el.

Munkásságából legutóbb 1983-ban, New Yorkban rendeztek retrospektív kiállítást. A mostani párizsi tárlat augusztus 29-ig fogadja a látogatókat. A Petit Palais-ban láthatók lesznek Saint Laurent leghíresebb modelljei, azok, amelyekkel történelmet írt, vagyis a női szmoking, a trapéz ruhák, egyenes szabású virágmintás ruhái vagy éppen ballonszoknyái. A divattervező haute couture ruháihoz Picasso, Mondrian, Matisse és Braque munkáiból merített ihletet, kreációit pedig a világ legjobban fizetett modelljei - Claudia Schiffer, Laetitia Vasta és Carla Bruni, Nicolas Sarkozy francia elnök felesége - mutatták be a kifutón.

A mostani tárlat feletti védnökséget épp Carla Bruni látja el. A kiállított haute couture darabok Pierre Berge gyűjteményéből származnak. Berge hosszú éveken át volt Saint Laurent élettársa.

A pár 2004-ben alapítványt hozott létre az egyedülálló ruhák gondozására: a gyűjteményben ötezer ruha, 15 ezer kiegészítő és rajz szerepel.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.