Mágneses készülék szabadítja meg a fájdalomtól

Gombnyomásra megszüntethető a migrén

Sokmillió migrénben szenvedő ember mostantól egy gombnyomással megszüntetheti kínzó fejfájását egy új, mágneses készülék segítségével.

2010.03.07 16:36medipress.hu

A hajszárító nagyságú és súlyú készüléket a migrén első jeleinek észlelésekor kell a tarkóhoz tartani.

A készülék gombnyomásra két gyors elektromos impulzust bocsát ki, amelyek rövidre zárják az agyi "elektromos vihart", amely a migrénnel együtt járó hasogató fejfájást, a villódzó fényeket és a homályos látást okozza. Az így kezeltek egy részénél két órán belül elmúlt a fájdalom.

Az Egészségügyi Világszervezetnek (WHO) az életminőséget legjobban befolyásoló krónikus betegségeket tartalmazó listáján a migrén az első 20 között szerepel. A betegség minden nyolcadik nőt és férfit érinti.

Mivel a migrénellenes gyógyszerek nem mindenkinél hatásosak és nem mindenki szedheti őket, a könnyű és kisméretű, így otthon is használható készülék a világon több millió ember számára ad reményt. A BBC beszámolója szerint Nagy-Britanniában már folyik az amerikai találmány engedélyeztetési eljárása, a készülék ára várhatóan ezer angol font (körülbelül 295 ezer forint) lesz.

A készülék kifejlesztői az egyimpulzusos transzkraniális mágneses stimulációra (sTMS) koncentráltak, amely során az erős mágnesek által létrehozott elektromos áramok serkentik az agysejteket. Eredményeik szerint az sTMS által kibocsátott elektromos impulzusok megnyugtatják a migrénért felelős túlizgatott agysejteket.

A vizsgálatokban 160, látászavarral vagy aurával járó fejfájásban szenvedő férfi és nő vett részt, akik felerészben egy sTMS készüléket, felerészben pedig egy placebó-berendezést vihettek haza. A résztvevőket arra kérték, legfeljebb háromszor alkalmazzák a kezelést a migrén első jeleinek észlelésekor és jegyezzék fel, mi történt.

Az sTMS-t használók több, mint 40 százaléka szabadult meg fájdalmától két órán belül, míg ez az arány a kontrollcsoportban csak 22 százalék volt. Az sTMS hatására a résztvevők gyakrabban maradtak 24 és 48 óra elteltével is fájdalommentesek - olvasható a kutatásról beszámoló Lancet Neurology orvosi folyóiratban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.