A képregényhős megszívta

Tetemes pénzbírság a dohányzó Tintinért

Sokba került egy török kereskedelmi csatornának a klasszikus Tintin rajzfilmsorozat bemutatása, amelyben több szereplő is vígan füstölt: több mint hatmillió forintnak megfelelő pénzbüntetésre ítélte a tévét a török médiahatóság a dohányzásellenes törvény megszegéséért.

2010.02.18 10:14MTI

A világjáró újságíró és kutyája kalandjairól szóló Hergé-képregényből született rajzfilm kérdéses részeit még novemberben sugározta a TV8 csatorna. A török Rádiós és Televíziós Felsőbb Testület (RTUK) 50 ezer lírás (6,5 millió forintos) pénzbírsággal sújtotta a törvényszegő tévét, és ezt közleményben hozta nyilvánosságra a honlapján.

De nem csak a TV8 kapott pénzbüntetést, a honlap tanúsága szerint még legalább öt tévécsatorna fizetett rá, hogy figyelmen kívül hagyta a szigorú tilalmat. A török tévék rendszerint elhomályosítják vagy kitakarják a filmek vagy sorozatok füstölős jeleneteit.

A médiában 2008-ban életbe lépett életbe a dohányzási tilalom. A kormány tavaly tovább bővítette a dohányzásmentes területek körét: minden nyilvános épületre, illetve étteremre és bárra kiterjesztette azt. Egy Gallup felmérés szerint a 15-49 éves törököknek csaknem a fele dohányzik.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.