Dívák párharca lesz

Grammy 2010: Kik az esélyesek?

A filmes szakma után a zenészek is hallatnak magukról: Los Angelesben vasárnap adják át a szakma legrangosabb elismerései között számon tartott Grammy-díjakat.

2010.01.29 16:33MTI

Az idei gála hozzáértők egybehangzó véleménye szerint a dívák párharcát hozhatja. Arathat a már többszörös Grammy-díjas Beyonce, akinek gyűjteményéből szinte már csak a legértékesebbnek tartott arany gramofonok, az év legjobb albumának és legjobb dalának járó elismerések hiányoznak. Az énekesnő mindenesetre idén 10 kategóriában kapott jelölést.

Az est másik nagy győztese a fiatal Taylor Swift lehet, a popszakmában még viszonylag újoncnak számító húszéves énekesnőt lenyűgöző lemezeladásai okán máris a pop új királynőjeként emlegetik. Swift Fearless című albuma révén összesen nyolc kategóriában érdekelt. Más vélemények szerint azonban könnyen előfordulhat, hogy a két énekesnő "kiüti" egymást, és olyan előadók gazdagodnak Grammy-díjjal, akikre előzetesen senki sem tippelt.

Az év felvétele kategóriában mindenesetre Beyonce Halo, valamint Taylor Swift You Belong With Me című száma mellett olyan darabok szerepelnek mint a Poker Face Lady Gagától, a Use Somebody a Kings of Leontól, illetve az I Gotta Feeling a The Black Eyed Peas együttestől.

Az év albumának járó Grammy-díjért Beyonce az I Am... Sasha Fierce, a The Black Eyed Peas a The E.N.D., Lady Gaga a The Fame, a Dave Matthews Band a Big Whiskey And The Groogrux King, míg Taylor Swift a már említett Fearless című albumával van versenyben.

A 2009 legjobb dalát jutalmazó szobrocskában a Poker Face szerzői, Lady Gaga és RedOne mellett a Pretty Wings-ért felelős Hod David és Musze, a Single Ladies-t jegyző Beyonce és csapata, a Use Somebody szerzői: Caleb, Jared, Mathew és Nathan Followill, valamint a You Belong With Me szerződuója, Taylor Swift és Liz Rose reménykedhetnek.

Az év legjobb új előadójának járó díjat a Zac Brown Band, Keri Hilson, az MGMT, a Silversun Pickups vagy a The Ting Things veheti át. Az év legjobb popalbuma lehet a The Black Eyed Peas The E.N.D. című lemeze, ezen kívül versenyben van Colbie Caillat Breakthrough, Kelly Clarkson All I Ever Wanted, a The Fray The Fray, Pink pedig Funhouse című lemezével.

Az R&B albumok kategóriájában Beyonce az I Am... Sasha Fierce, Jamie Foxx az Intuition, Pleasure P a The Introduction of Marcus Cooper, Trey Songz a Ready, T-Pain pedig a Thr33 Ringz című albumával kapott jelölést. A legjobb rap lemez kategóriában talán Eminem a legesélyesebb a győzelemre, a rapper Relapse címet viselő hanghordozója Flo Rida R.O.O.T.S., Mos Def The Ecstatic, illetve Q-Tip The Renaissance című albumával van versenyben.

Az év country lemeze a Zac Brown Band The Foundation című korongja, George Strait Twang című albuma, Taylor Swift Fearless, Keith Urban Defying Gravity vagy Le Ann Womack Call Me Crazy című lemeze lehet. A díjátadó gálát a CBS televízió csatorna élőben közvetíti Los Angelesből, a fellépők között olyan nevek szerepelnek mint Swift, Beyonce és Lady Gaga.

Hosszú ideig utoljára láthatja a közönség Lil Wayne rappert, akit februárban várhatóan egy évnyi börtönbüntetésre ítélnek fegyverbirtoklás miatt. Az est folyamán Jamie Foxx is színpadra lép, csakúgy mint Eminem.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.