Clooney is esélyes a díjra

Az Egek ura és a Nine vezeti az Arany Glóbusz-jelöléseket

George Clooney Egek ura című filmje és a Nine című musical kapta a legtöbb jelölést kedden a hollywoodi külföldi újságírók Arany Glóbusz-díjára.

2009.12.15 16:28MTI

A Hollywoodi Külföldi Újságírók Szövetsége 25 kategóriában hozta nyilvánosságra díjainak jelöltjeit Los Angelesben. A recessziós témájú Egek ura összesen hat jelölést kapott; bejutott a legjobb dráma kategóriájába, ezen kívül a főszerepet alakító George Clooney, valamint filmbeli partnerei, Vera Farmiga és Anna Kendrick is esélyes lett a díjra. A legjobb dráma Arany Glóbuszáért James Cameron Avatar című sci-fije, a Precious című harlemi tinidráma, a The Hurt Locker című iraki háborús film és Quentin Tarantino Becstelen Brigantyk című második világháborús fantáziája is versenyben van.

A legjobb drámai színész díjáért Jeff Bridges (Crazy Heart), Colin Firth (A Single Man), Morgan Freeman (Invictus) és Tobey Maguire (Brothers) vetélkedik Clooney-val. Mivel a hollywoodi külföldi sajtó külön kategóriában értékeli a drámákat és a vígjátékokat, illetve musicaleket, az öt jelölést kapott Nine nem veszélyezteti a drámai jelöltek esélyeit. A Federico Fellini 8 és 1/2 című klasszikusa nyomán született Nine a legjobb musical-, illetve vígjáték-jelölésen kívül több színészének is szerencsét hozott: Daniel Day-Lewis, Penélope Cruz és Marion Cotillard is a díjesélyesek közé került.

A kategória további jelöltjei: a 500 Days of Summer című románc, a Másnaposok című legénybúcsús kalamajka és Meryl Streep két vidám produkciója, a Julie and Julia - Két nő egy recept, valamint az Egyszerűen bonyolult. Streep mindkét filmjéért kapott egy-egy jelölést a legjobb vígjáték, illetve musical színésznő kategóriában. Sanda Bullock is két díjért indul: a The Blind Side című futballdrámáért a legjobb drámai színésznő, a Nász-ajánlat című romantikus komédiáért pedig a legjobb vígjáték, illetve musical színésznő Arany Glóbuszát kaphatja meg. A jelöltek névsorának ismertetésében Philip Berk, a külföldi újságírók szövetsége elnökének segítségére volt John Krasinski, Diane Krueger és Justin Timberlake is - számolt be róla a goldenglobes.org közleménye.

A 67. Arany Glóbusz-díjak átadása a hollywoodi Beverly Hilton Hotelben lesz 2010. január 17-én. A díjkiosztás hat nappal előzi meg az Oscar-jelöltekre szavazás lezárását, így a díj elnyerése jó belépő az Oscar előszobájába.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.