Nem kell ahhoz politizálni, hogy hazafias légy!

Milyen színű lenne Petőfi, ha ma élne?

Milyen színű lenne Petőfi, ha ma élne? Senkit nem érdekel, mert bár a reformkorban is léteztek platformok, álláspontok, a színpadon és a közéletben is egyet jelentett a hazafiság a politikamentes, tiszta érzéssel.

2009.12.07 08:41ma.hu

Így vélik a Versmondók, akik a magyar költészet három, méltán világhírű alakja köré építették a Kaleidoszkóp VersFesztivál versszínházi programjait. Ady Endre, a száz éve született Radnóti Miklós és Petőfi Sándor alakját, hitét és tevékenységét aktuális üzenetekkel, de az aktuálpolitikát mellőzve állította színpadra a Magyar Versmondók Egyesülete a Kaleidoszkóp VersFesztiválon, ahol teltházzal, hazai és határon túli nézők előtt zajlik egész hétvégén a versenyprogram és a versszínház fesztiválprogramja.

Erdélyből, a Vajdaságból és a Felvidékről is érkeztek versmondók, egy lengyelországi jelentkező pedig csak azért lépett vissza, mert megvárja, hogy megkapja a magyar állampolgárságot és csak aztán versenyzik. Mivel ez mindössze néhány hét, jövőre vélhetően a nézőtér helyett már a VersFesztivál színpadán találkozhat vele a közönség.

A zsűri soraiban először foglal helyet határon túli magyar művész: a tavaly Kaleidoszkóp-díjat kapott Mátyás Zsolt Imre a Temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház társulatának tagjaként szemléz, Simorjay Emese színművésszel és Wiegmann Alfréd rendezővel, az Első Magyar Versszínház művészeti vezetőjével.

A legfiatalabb fesztiválozó mindössze hét éves, a Paksi Ki mit tud? egyik győztese, aki az előadások mindegyikét éppúgy végignézi, mint az idősebb versmondók. És mielőtt bárki azt gondolná, hogy az összegyűlt verskedvelők azzal ostorozzák magukat, hogy egész nap csak váltják egymást a színpadon és mondják a verseket, az téved. A Kaleidoszkóp pénteken indult Bortársalgója után a szombati napon Rékai Nándor színművész, a KB25 Inárcs társulata és Turek Miklós előadóművész lépett fel versszínházi előadással. Vasárnap a délelőtti Versmondó Szalont követően az Első Magyar Versszínház emlékezik verskoncerttel Radnótira, délután 5-kor pedig ünnepi GálaEst keretében adják át az idei Kaleidoszkóp-díjakat.

Az estet Lutter Imre előadóművész, fesztiváligazgató és Kinizsi Ottó színész, a Versmondók kreatív alelnöke vezeti, a program egyik érdekessége pedig Bakos-Kiss Gábor színművész Radnóti-verszenéje lesz, amely a zeneszerző jelenlétében csendül majd fel, elsőként a VersFesztiválon.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.