Kinizsi Ottó olvasta fel a verset

VersFesztivál: A közönség adhatott címet a versnek

A művészek és a közönség közösen adott címet Turczi István József Attila-díjas költő versének a Kaleidoszkóp VersFesztiválon, miután Kinizsi Ottó felolvasta a művet. Ez volt a Magyar Versmondók Egyesületének egyik meglepetése a pénteken este indult versszínházi program kapcsán, ahol belépődíj helyett bor várta az érdeklődőket.

2009.12.05 13:19ma.hu

Teltházzal, a művészek és a közönség koccintásával és Lutter Imre fesztiváligazgató köszöntőjével kezdődött meg a Kaleidoszkóp VersFesztivál a budapesti Repeta Sarokban. Két Kossuth-díjas, Szakonyi Károly író és Huzella Péter zeneszerző-előadóművész a 70-es évek művészeti körét idézte meg, a nagy költőbarátok mellett Latinovits Zoltán és Cseh Tamás történeteivel.

Fény derült például arra, hogy Weöres Sándor annak idején hogyan javította ki a már kiadott versét a Kaláka zenekar saját kötetében azért, hogy a verszene ritmusa ne zökkenjen. Kukorelly Endre József Attila-díjas költő maga mutatta be alkotásait, Körtvélyessy Zsolt pedig legkedvesebb lerészegedő rímeit tálalta.

Az éjszakába nyúlt bortársalgóhoz Huzella Péter és Jenei Szilveszter vezetésével a Neil Young sétány zenekar adott hangulatot. A VersFesztivál egész hétvégén folytatódik. Szombaton és vasárnap a folyamatos versmondást versszínházi produkciók szakítják meg: Turek Miklós, illetve az Első Magyar Versszínház egy-egy Radnóti-estet mutat be, Rékai Nándor Ady Endrét idézi meg a pódiumon, a KB35 Inárcs társulata pedig tavalyi fesztiváldíjas produkcióját, a Ki vagyok én? című Petőfi szerepjátékot viszi színpadra.

A versenyprogramban ezúttal a versmondásé a főszerep, ahol Simorjay Emese színművész, az egykori Versmondó lány, Wiegmann Alfréd rendező, az Első Magyar Versszínház művészeti vezetője és Mátyás Zsolt Imre színművész, rendező, a Temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház tagja szemlézi a versmondókat. A GálaEsten fellép Kinizsi Ottó színész, Lutter Imre előadóművész, Bakos-Kiss Gábor színművész, valamint a legjobb versmondók és a zsűri is.

A Magyar Versmondók Egyesülete a Kaleidoszkóp nemzetközi VersFesztivál közbenső évében visszaidézi a az elmúlt tíz évet, és azokat a kortársköltőket helyezi középpontba, akik lektorai voltak a Kaleidoszkóp Könyvsorozatnak, a fesztivál saját antológia-sorozatának.

A program címe ezúttal tehát KaleidoszKópia, a helyszín Budapest, a belvárosi Repeta Sarok, a belépés ingyenes, mi több, még bor, vers és jókedv is jár a betérő vendégeknek! Részletes program a vers.hu oldalon, a VersFesztivál menüpontban található.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.