A művészt 91 éves korában érte a halál

Elhunyt Joseph Wiseman, az első Bond-film főgonoszának megformálója

Elhunyt Joseph Wiseman, az első James Bond-film főgonoszát, Dr. No-t alakító színész; a 91 éves művészt manhattani otthonában hétfőn érte a halál.

2009.10.21 19:23MTI

Wiseman 1918-ban született Montrealban, s kisfiúként költözött szüleivel az Egyesült Államokba. A harmincas években Broadway-szerepekkel kezdte színészi karrierjét. A filmvásznon és tévéképernyőn is számos alkotásban tűnt fel, többek között a Kitaszítva (Nincs bocsánat) című filmben, vendégszereplőként a San Francisco utcáin című krimisorozatban vagy az Esküdt ellenségekben.

Leghíresebb szerepe azonban kétségtelenül a James Bond: Dr. No című 1962-es film főgonosza, Dr. Julius No volt. A 007-es ügynök első ellenfelének számító őrült tudós megformálásával Wiseman nagyban hozzájárult a kémfilm folyamatosan növekvő népszerűségéhez. Lánya, Martha Graham Wiseman a Los Angeles Times című lapnak nyilatkozva kiemelte: édesapja emlékét színházi karrierje révén is megőrzik majd. Joseph Wisemant utoljára 2001-ben láthatta színpadon a közönség: A nürnbergi per című film Broadway-adaptációjában egy idős tanár szerepében bűvölte el a nézőket.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.