A díj 25 ezer euróval jár

Claudio Magris olasz író kapta a német könyvszakma békedíját.

Claudio Magris olasz írót és irodalomtudóst tüntették ki vasárnap a német könyvszakma békedíjával.

2009.10.18 12:39MTI

A békedíj az egyik legtekintélyesebb németországi kitüntetés, amelyet hagyományosan a frankfurti nemzetközi könyvvásár zárónapján adnak át. A vásár kereskedőinek díjazottjáról határozó zsűri Magris egyedülálló elkötelezettségét emelte ki, amellyel az író a különböző kultúrák egymás mellett élését és együttműködését szolgálja.

A német könyvkereskedők 1950-ben alapított békedíját a német alkotmányozás bölcsőjének számító frankfurti Szent Pál templomban (Paulskirche) adták át. A díj 25 ezer euróval jár. A békedíjnak eddig két magyar kitüntetettje is volt, 1991-ben Konrád György, 2004-ben pedig Esterházy Péter, de a korábbi kitüntettettek listáján szerepel a többi között Václav Havel, Susan Sonntag, Jürgen Habermas és Orhan Pamuk is. A német könyvszakma békedíja az egyik legrangosabb irodalmi, egyben társadalmi kitüntetésnek számít, németeknek és külföldieknek is adható. A kitüntetettek elsősorban - de nem csak - írók, akik tevékenységükkel hozzájárultak a nemzetek, a kultúrák közötti megértés, a tolerancia előmozdításához.

Amikor 2004-ben Esterházy Péter kapta a díjat, a zsűri indoklásában azt emelte ki: Esterházy nemcsak hazáját, Magyarországot határozta meg újra Európa közepén, hanem Európát is az irodalomban." Az MTI értesülése szerint egyébként Magrisnak a zsűri olyan közmegegyezéssel ítélte oda, amelyhez hasonló legutóbb Esterházy Péter kitüntetését kísérte. Az idei díjazott, az olaszországi Triesztben született Magris 70 éves, a kortárs olasz irodalom egyik kiemelkedő képviselője. Az elmúlt hetekben az irodalmi Nobel-díj várományosai között is emlegették őt. Műveiben kiemelten foglalkozott Németországgal, Közép-Európával és hazájával. Legismertebb műve a Duna, amely az Európát átszelő folyó "életrajzát" mutatja be, de magyarul megjelent a Vaktában, valamint a Kisvilágok című könyve is.

A közép-európai régió szinte megszállott krónikásának számító Magris - aki a Vaktában című könyvét tavaly Budapesten személyesen mutatta be - 1962-ben a torinói egyetemen szerzett diplomát. 1978 óta a trieszti egyetem német irodalom professzora, emellett pedig a Corriere della Sera című napilap újságírója. Műveiben kiemelten foglalkozott Németországgal, Közép-Európával és hazájával. 2001-ben Erasmus-díjat kapott, 2004-ben az Asztúria Hercege-díjjal tüntették ki, 2006-ban az osztrák Állami díj az európai irodalomért elnevezésű kitüntetéssel jutalmazták. Magris mellett Kertész Imre volt a frankfurti könyvvásár másik "legnagyobb" kitüntetettje. Az irodalmi Nobel-díjas, Németországban rendkívül nagyra becsült magyar író esszéírói munkásságáért még a hét közepén vehette át a szintén egyfajta békedíjnak számító Jean Améry-irodalmi díjat. A zsűri indoklásában azt emelte ki, hogy Kertész szenvedélyesen védelmezi az emberiség szabadságát, és annak a felvilágosult gondolkodásnak a híve, amely leszűrte a fasizmus és a kommunizmus barbárságainak a tanulságait.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.