Rendkívüli tekintélyre tettünk szert

Évfordulós magyar jelenlét a frankfurti könyvvásáron

A magyar könyvkultúra rendkívüli tekintélyre tett szert Németországban az elmúlt több mint tíz évben, ezt tükrözi a magyar részvétel is a szerdán nyílt frankfurti nemzetközi könyvvásáron - nyilatkozta Zentai Péter László, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének (MKKE) igazgatója az MTI-nek; a szakember felidézte, hogy az ország díszvendégként éppen tíz évvel ezelőtt mutatkozhatott be a világ legrangosabb könyves seregszemléjén.

2009.10.14 17:55MTI

A magyar jelenlét középpontjában idén vizuálisan is a kortárs magyar irodalom jelenik meg. A magyar stand - amely a kortárs magyar irodalom alkotóinak portréjával díszített - rendkívül előkelő helyen van, az egyik központi csarnok főbejáratával szemben, ami az igazgató szerint egyben az ország megbecsülését is tükrözi.

"Az ide belépők automatikusan a magyar kiállítókba ütköznek"
- emelte ki Zentai Péter László. Mint elmondta, az ország 120 négyzetméter alapterületen mintegy 1000 könyvből álló válogatással van jelen. Ez az 1000 könyv egy egyéves magyar könyvtermés körülbelül 8 százaléka. A válogatás messze túlmegy a kortárs irodalmon, mert magában foglalja a társadalomtudománytól kezdve a természettudomány, illetve az alkalmazott tudományok területeit, továbbá a művészeti könyveket és a gyerekkönyveket is.

Ebben az évben a korábbinál is hangsúlyosabban és értékesebb válogatással jelenik meg a határon túli magyar irodalom. Csütörtöktől vasárnapig a magyar standon különböző programokat rendeznek olyan alkotók szereplésével, akiknek részvételét a német könyvpiacon való aktuális megjelenésük is indokolja.

Az igazgató kiemelte Sándor Ivánt, Márton Lászlót, Oplatka Andrást, a Svájcban élő magyar írót, illetve újságírót, és Lovas Ildikót. Az ötödik - immár "állandó" - magyar résztvevő a Németországban élő és a két kultúra közötti közvetítésben rendkívül fontos szerepet betöltő Dalos György. Az MKKE igazgatója kitért a legidőszerűbb témákra is, külön kiemelte a berlini fal leomlásának 20. évfordulóját és ezzel kapcsolatban Oplatka András szereplését. Oplatka a fal leomlásának előzményeivel foglalkozó könyve - Der erste Riss in der Mauer (Az első rés a falon) címmel - idén jelent meg Németországban, míg Magyarországon Egy döntés története címmel már egy évvel korábban. Zentai Péter László hangsúlyozta: Magyarország díszvendégként éppen tíz évvel ezelőtt mutatkozhatott be a frankfurti könyvvásáron, így a mostani jelenlét alkalmat ad az ezzel kapcsolatos mérlegkészítésre is.

Mint megjegyezte, 1999 óta a magyar írók Európában szinte minden irodalmi díjat megkaptak, a könyvvásár békedíjától kezdve az irodalmi Nobel-díjig, és ebben pedig a németországi bemutatkozás rendkívül sokat segített. Az idei díszvendég, Kína jelenlétével kapcsolatban az MKKE igazgatója elmondta: egy díszvendég jelenléte még soha nem határozta meg annyira a vásárt, mint most. Az ázsiai ország olyan robosztus, valamennyi tematikára kiterjedő könyvkiadói produktummal van jelen, amire még nem volt példa a frankfurti vásárok történetében. Kína nemcsak egzotikumként jelenik meg, hanem olyan óriási súllyal, ami eddig példátlannak számított, és a tavalyi olimpiai játékok méreteihez hasonlítható - fejtette ki Zentai Péter László.

Az ázsiai ország díszvendégként meghívásával kapcsolatos heves németországi tiltakozásokra utalva az igazgató elékeztetett arra, hogy Kína tavaly volt díszvendég a magyar könyvszemlén, éppen a nyári olimpiai játékok előtt.

"Magyarországon azonban senki nem gondolta, hogy a kínai politikai helyzetet az írókon kell megtorolni
" - mondta az igazgató.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.