Több mint négyszáz művet mutatnak be!

Kiállítással ünnepli a Bauhaus-évfordulót a New York-i MoMa

Ez az első nagy Bauhaus-kiállítás 1938 óta, amely bemutatja az iskolának az iparművészeti ágakon átívelő széles spektrumát.

2009.09.30 16:50MTI

A Bauhaus, a XX. századi építészeti és művészeti iskola alapításának 90. évfordulója alkalmából több mint négyszáz művet bemutató jubileumi kiállítást rendez a New York-i Modern Művészeti Múzeum (MoMa).

A MoMa a november 8. és január 19. között megtekinthető, Bauhaus 1919-1933: A modernség műhelye című tárlattal a XX. századi avantgárd legbefolyásosabb szervezetét mutatja be, amelyet Walter Gropius építész alapított 1919-ben Weimarban.

Az intézmény 1925-ben politikai nyomásra Dessauba tette át székhelyét, a nácik 1933-ban pedig bezáratták az iskolát. Ez az első nagy Bauhaus-kiállítás 1938 óta, amely bemutatja az iskolának az iparművészeti ágakon átívelő széles spektrumát: láthatók itt az építészet és az ipari formatervezés termékei, bútorok, textíliák, kerámiák, színház- és kosztümtervek, grafikák, fotográfiák, festmények és szobrok.

A munkák többek között Anni és Josef Albers képzőművészek, Breuer Marcell magyar származású építész és formatervező, Lyonel Feininger festőművész, Walter Gropius építész, Vaszilij Kandinszkij orosz expresszionista festő, Oskar Schlemmer német, Paul Klee svájci festő és Moholy-Nagy László magyar festő, formatervező, fotográfus alkotásai. Néhány kiállítási tárgyat a MoMa az október 4-én Berlinben befejeződő Bauhaus-kiállítástól vesz át.

A többi mű a New York-i Metropolitan Museumból, párizsi és bostoni múzeumokból, magángyűjtőktől, valamint a MoMa saját gyűjteményéből származik.

A Bauhaus a XX. század első felének legnagyobb hatású művészeti intézménye, a német Jugendstil (szecesszió), majd az azt követő konstruktív törekvések szellemi központja volt.

Három igazgatója - Walter Gropius, Hannes Meyer és Ludwig Mies van der Rohe - által formált Bauhaus iskola 1919-ban azzal a céllal jött létre, hogy áthidalja a művészet és az iparművészet közötti távolságot és olyan új esztétikai értéket teremtsen, amely tömegtermelésre is alkalmas.

Fennállásának tizennégy éve alatt 1250 diákja volt és olyan világhírű mesterek oktattak keretében, mint Vaszilij Kandinszkij, Lyonel Feininger, Paul Klee vagy Oskar Schlemmer.

A Hannes Meyer által megfogalmazott szemlélet értelmében nem a luxusigények, hanem a népi szükségletek kielégítésére törekedtek, olyan mindennapi, mindenki számára elérhető használati cikkeket terveztek, mint a teáskészlet, a karosszék vagy más szobai bútorok.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.