2007-ben kapott Emmy-díjat

Mozgósította az íreket a donorokat toborzó haldokló író

Tömegesen jelentkeztek potenciális donornak az eddig passzívnak mutatkozó írek, Frank Deasy népszerű sorozatokat jegyző, Emmy-díjas televíziós forgatókönyvíró múlt heti egyórás rádióinterjúja hatására - közölték dublini illetékesek.

2009.09.26 16:10MTI

A 49 esztendős Deasy, aki májrákja miatt hónapok óta maga is transzplantációra várt, az ír közszolgálati rádióban elhangzott beszélgetés után három nappal, szeptember 17-én elhunyt. Mary Harney ír egészségügyi miniszter, aki - mint mondta - "különösen megindítónak találta az író nyíltságát", bátorságért méltatta, "ahogy nyilvánosan beszélt a betegségéről, és a szervadományozás fontosságáról".

Az ír egészségügyi illetékesek elmondták, hogy mintegy 20 ezren jelentkeztek szervdonornak a rádióadást követően. "Ketyeg az óra. Ha a tumor túl nagyra nő, nem lehet végrehajtani a transzplantációt. Nagyon különös állapot ilyen rendkívüli fenyegetés súlya alatt élni, egyszersmind azzal a nagyszerű reménnyel, amivel a transzplantáció kecsegtet" - mondta a műsorban az Ír Vesebetegek Szövetségének elnökével, Mark Murphyvel beszélgető Deasy.

Az író felszólítása óta több mint 11 ezer donornak jelentkező hívását regisztrálta Murphy szervezete, amely három évtizede bocsát ki donorkártyákat Írországban.

Ez négyszerese a korábbi években tapasztaltaknak.

Joe Duffy - a Liveline című betelefonálós rádióműsor házigazdája, amelyben a beszélgetés elhangzott - elmondta, hogy beküldte Deasyhez a kórházba az újságkivágásokat, amelyek a donortoborzás sikeréről szóltak. A műtét előtt álló író "a mennyekben járt, annyira boldog volt" - mesélte.

A kilencvenes évek óta Skóciában élő Deasyt egy skót kórházban operálták meg, ám a transzplantáció közben elvérzett. Azért kellett hét hónapot várnia az átültetésre, mert ritka, B vércsoportja miatt nem akadt számára donorszerv.

Az író 2007-ben kapott Emmy-díjat a népszerű Prime Suspect című krimisorozatért, amelynek főszerepét Helen Mirren alakította. Father and Sun című sorozata a közelmúltban debütált az ír televízióban, egy szintén Helen Mirrennel készülő filmjének forgatása pedig heteken belül kezdődik. Tévés munkái mellett azonban a válságban lévő szervadományozásról is publikált. A donortoborzó rádióműsorba a The Observer brit lapban megjelent írása nyomán kapott meghívást.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.