Több, mint 200 író

Kelet-Európa a következő berlini nemzetközi irodalmi fesztivál súlypontja

Kelet-, illetve Közép-Európa áll a jövő évi, berlini nemzetközi irodalmi fesztivál középpontjában.

2009.09.20 19:27MTI

Mindezt Ullrich Schreiber fesztiváligazgató jelentette be a hét végén az idei nemzetközi irodalmi seregszemlét lezáró sajtóértekezletén, utalva arra, hogy a jövő évi fesztivál mindenekelőtt a kelet-közép-európai régió országaiból, köztük Magyarországról érkezett íróknak nyújt majd lehetőséget legújabb műveik bemutatására, illetve a bemutatkozásra.

Az idei fesztivál "súlypontja" az arab világ irodalmának bemutatása volt. Az egyre nagyobb nemzetközi tekintélynek örvendő rendezvény különböző berlini helyszíneit szeptember 9. és 20. között csaknem 30 ezer látogató kereste fel, azaz az érdeklődés megegyezett az egy évvel korábbival. Az idei fesztiválnak ugyanakkor sajátos magyar vonatkozása is volt: az írók - és nem csak a magyarok - felolvasásainak, továbbá jó néhány író-olvasó beszélgetésnek a berlini magyar kulturális intézet, a Collegium Hungaricum adott otthont.

Mindez megerősíti, hogy az intézet - egyik legfőbb "ars poeticájának" megfelelően - egyre inkább beépül a német főváros kulturális - és ezen belül irodalmi - életébe.

Az idei fesztivál keretében - több mint 10 napon keresztül - 22 arab ország "mutatkozott be". A világ minden tájáról ugyanakkor több mint 200 író jött el a német fővárosba, így a többi között Indiából és Pakisztánból, az Egyesült Államokból, Nagy-Britanniából és Franciaországból, valamint természetesen Magyarországról is. A házigazda Németország pedig legelismertebb kortárs íróival képviseltette magát.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.