Halotti pompa és Három nővér!

Vidnyánszky rendezések a Zsámbéki Színházi Bázison

A Zsámbéki Színházi Bázison szeptember 3-án és 4-én a Halotti pompa, 5-én és 6-án a Három nővér című darab látható. Mindkét produkciót Vidnyánszky Attila rendezte.

2009.09.03 17:40ma.hu

Mit tud kezdeni a színház egy olyan személyes tragédiával, mely egy ponton költészetté válik?

A debreceni Csokonai Színház szeptember 3-án és 4-én látható Halotti pompa című darabja nemcsak a cím mögött ismert tragédia miatt nehéz előadás, hanem az abból táplálkozó irodalmi művek miatt is.

Egyszerre szomorú és kegyetlenül nehéz, amit a színpadon látunk - a rendező, Vidnyánszky Attila különös érzékenységgel, de korántsem érzelgősen nyúlt hozzá Borbély Szilárd műveihez.

A szeptember 5-én és 6-án a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház játékában színpadra kerülő, irodalmilag és színpadilag is a legrejtélyesebbnek tartott Csehov-darabban látszólag nem történik semmi, csak az idő múlása. Vidnyánszky értelmezésében

- "a Három nővér elsősorban az egyszerre elmúló és elmúlni mégsem tudó gyerekkor drámája (...)

Egyértelmű jeleket látunk arra, hogy a Prozorov-szalon lakói és vendégei saját gyermekkori (test)emlékezetük (mozgás)partitúrájába zárva léteznek, melyben valóságos életük történései csak afféle mellékszólamként hatnak"
- olvasható Pap Gábor művészettörténész tollából.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.