Hogyan váljunk denevér-baráttá?

Denevérek éjszakája Bécsben

Első alkalommal rendezik meg hétvégén a Denevérek Éjszakáját Bécsben. Az érdeklődők nemcsak megnézhetik, de ki is hallgathatják a bőregereket.

2009.08.28 14:40ma.hu

Az osztrák fővárosban huszonegy denevérfaj él, köztük a nyugati piszedenevér, a közönséges és a barna hosszúfülű denevér vagy a szőröskarú denevér. Fák odvában, falrepedésekben, pincékben és padlásokon húzzák meg magukat, sok közülük védett faj.

A EUROBATS - Megállapodás az Európai Denevérpopulációk Védelméről – felhívásához csatlakozva az osztrák főváros első alkalommal rendezi meg augusztus 29-ről 30-ra virradóan a Denevérek Éjszakáját.

Ezen az estén az érdeklődők nemcsak az állatok életmódjával ismerkedhetnek meg, illetve kaphatnak tippeket, miként tehetik denevér-baráttá kertjeiket, házaikat, de meg is leshetik, egy ultrahangos detektor segítségével pedig meg is hallhatják őket. Az ingyenes denevérles helyszíne Bécs 5. kerülete, a Bruno-Kreisky-Platz. Bécsben egyébként külön denevér-osztály is működik az Állatorvosi Egyetemen, ahol évente mintegy ezer állatot ápolnak.

A denevérek legtöbbször csonttörések, kiszáradás vagy kimerültség miatt szorulnak ápolásra, de 80 százalékuk néhány hét alatt felépül. A törékenynek látszó kis állatok ugyanis hihetetlenül szívósak. A legtöbb baleset a rosszul megválasztott, túl száraz téli búvóhely miatt történik – a legyengült állatok kiszáradnak és a földre pottyannak.

Európában 45 denevérfaj él, egy állat évente akár egy kilónyi rovart is elfogyaszt. A legegyszerűbben úgy segíthetjük túlélésüket, ha nem használunk vegyszereket a kertben vagy mérgező favédő szereket.

A pincéket és padlásokat sem szabad teljesen lezárni, mert így megfosztjuk a denevéreket a búvóhelyeiktől.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.