Kern András is énekelte a dalait

Leonard Cohen Budapesten

Magyarországon is nagy a rajongótábora Leonard Cohennek, aki augusztus 31-én ad koncertet a Papp László Budapest Sportarénában; a kanadai származású énekes-dalszerző fellépésére Kern András is készül, aki tizenegy évvel ezelőtt albumot jelentetett meg Cohen dalaival.

2009.08.28 13:40MTI

Esik, Lövölde tér, Pesten születtem - néhány cím Kern András Kossuth-díjas színész énekesi karrierjének slágereiből. Az első Kern-lemez 1985-ben jelent meg, és bár a legutóbbi - Hernádi Judittal közös - album óta már nyolc év eltelt, talán lesz még újabb.

Kern András 1998-ban Leonard Cohen tíz ismert dalát énekelte fel; a korong Engem vársz címmel jelent meg, Fábry Péter szövegfordításaival.

- "A Cohen-lemez ötlete nem tőlem származott, hanem emlékeim szerint Egyed Attilától, a kiadó Valdemár Produkciós Iroda vezetőjétől, aki nagy rajongója volt az énekesnek" - emlékezett a színész. Mint mondta, Fábry Péter hű maradt az eredeti szövegekhez, a lényeg, a gondolatvilág megmaradt, csak annyi változott, hogy a fordító az amerikai környezetet pestire ültette át.

Így lett a Chelsea Hotelből Gellért szálló, vagy a First We Take Manhattan-ből Most először Pestet.

- "Meg talán azt is mondhatnám, hogy Cohen dalai kicsit 'kernesítve' is lettek" - fogalmazott a színész.

Kitért arra, hogy Leonard Cohennek nagyon jellegzetes hangja van, de arra, hogy mekkora költő, csak évtizedekkel később jött rá, akkortájt, amikor ezt a lemezt megcsinálták.

- "A Cohen-dalok feléneklését mindaddig nehéznek éreztem, amíg azt hittem, nekem is olyannak kéne lennem, mint az eredeti. Később persze rájöttem, hogy nem érdemes az eredetit utánozni, inkább saját magamat kell adni, akkor jobb lesz a végeredmény" - fejtette ki a színész. Kern András elmondta, hogy szeretne elmenni a budapesti Cohen-koncertre, bár színházi és filmes elfoglaltságai miatt nem biztos, hogy lesz rá ideje.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.