Kern András jutalomjátéka

Játszd újra, Sam! - huszonöt éves a Vígszínház előadása

Huszonöt éve, 1983. november 11-én mutatta be először a Vígszínház Woody Allen Játszd újra, Sam! című vígjátékát, Kern Andrással a főszerepben. A Valló Péter által rendezett darab azóta túl van a négyszázadik előadáson, alkotói kedden ünneplik bemutatásának negyed százados jubileumát.

2008.11.10 18:40MTI

A vígjátékban Allan Félixet megszemélyesítő Kern András emlékei szerint Valló Péterrel egy balatoni nyaralóban kezdtek dolgozni a mű adaptációján:

"Valló talált egy színdarabot, az akkor már jól ismert filmrendező, Woody Allen életművében. Nem is tudtuk, hogy az amerikai szerző írt egyáltalán színművet, aztán kiderült, hogy a Játszd újra, Sam! színházi darabnak indult" - emlékezett a színész.

Kern András hozzátette, a szövegbe végül bekerültek bizonyos mondatok az Annie Hall című filmből, és saját maguk is beleírogattak, de csak egészen keveset. "Nagyon szerettünk Woody Allen-stílusban beszélgetni akkoriban, nagy divat volt az ő stílusa értelmiségi körökben" - idézte fel.

"Az előadás semmit nem változott, az az érdekes benne, hogy a világon semmit. Talán három szót máshogy mondunk benne, de azt sem világpolitikai vagy egyéb fontos ok miatt, hanem egyszerűen azért, mert találtunk másik szót, ami jobb" - felelt a színész arra a kérdésre, hogy mennyit alakult az előadás a bemutató óta eltelt huszonöt év alatt.

Kern András, mint Félix, a balfácán nőcsábász: "Legutóbb akkor voltam nőben, amikor meglátogattam a Szabadság-szobrot."

Mint Kern András fogalmazott, a Játszd újra, Sam! "nem aktuálpolitikai mű, ez egy remek, időtlen, magánéleti vígjáték egy kicsit nyomott hangulatú értelmiségiről, aki állandóan a nőügyeivel foglalkozik, mert nem találja a helyét a világban. Ez egy fiatalkori tulajdonság, Allan Félix is egy fiatal szerep, ezért én már épp hogy eljátszhatom" - vélte a darab főszereplője.

A színész megjegyezte, a Játszd újra, Sam!-et most már csak havonta egyszer tűzi műsorra a Vígszínház, mert régi előadás, nem lehet folyton játszani.

"Nem igazán tudom megítélni, mennyiben változott a darab közönsége, csak azt látom, hogy régen 1200, most 1040 ember mindig ott ül a nézőtéren - a különbség abból adódik, hogy a Vígszínházat közben átépítették" - érzékeltette Kern András, hogy a Woody Allen darabja még mindig telt házakat vonz.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.