Az Infant című előadás bemutatójával kezdtek

10 éves a Duna Táncműhely!

A Duna Táncműhely tíz évvel ezelőtt, 1999-ben, az Infant című előadás bemutatójával kezdte működését. A premierre a Kalászi Faluházban került sor, s a Táncműhely azóta is erősen kötődik Budakalászhoz.

2009.08.25 14:20ma.hu

Tíz év alatt a Juhász Zsolt művészeti irányításával működő, állandó társulattal nem rendelkező műhely kilenc produkciót hozott létre, s számos magyarországi és külföldi helyszínen lépett fel. Előadásaiban kiemelkedő népi és kortárs táncművészek működtek közre.

A Duna Táncműhely fennállásának 10. évfordulójára rendhagyó, „vándor” jubileumi eseménnyel készülnek az alkotók. Tíz év kilenc produkciójából hat elevenedik meg újra, méghozzá a Táncműhely életében fontos szerepet játszó helyszíneken.

A rendezvénysorozat induló állomása Szeged, ahol 2004-ben a MASZK Egyesülettel közös produkcióként született a Tükörmély c. előadás. A Duna Táncműhely a jubileumi eseménysorozat részeként ismét ezt az alkotást mutatja be a szegedi közönségnek a MASZK meghívására.

Ezt követően a jubileumi „turné” visszatér Budakalászra, ahonnan a Táncműhely indult, s a Kalászi Faluházban a műhely legelső, Infant c. produkcióját láthatja a közönség.

A tíz év egyik legsikeresebb alkotásának számító 2001-es A tizedik vőlegény, valamint a Vendégszerető c. előadás egy estén lesz látható a (táncosok nagy részét adó) Duna Művészegyüttes új „otthonában”, a SÍN Kulturális Központban. A műhely egyik legfrissebb előadásával, a 2008-as Fosszíliákkal a Nemzeti Táncszínház Refektóriumában vendégszerepel, ahol az évek során a Duna Táncműhely több bemutatójára is sor került.

Végül a Duna Táncműhely legújabb alkotása, a 2008. novemberében bemutatott Metszetek lesz látható a Kalászi Kortárs Tánctalálkozó keretében.

A programsorozat azonban még ekkor sem ér véget, hiszen 2009. december 2-án a műhely új bemutatóval jelentkezik, a Barlang c. előadás premierjére ismét a Nemzeti Táncszínházban kerül sor.

Az eseménysorozat menetrendje:

2009. szeptember 5. Tükörmély, Alterra – Kortárs Előadóművészeti Központ, Szeged
2009. szeptember 18. Infant, Kalászi Faluház, Budakalász
2009. szeptember 26. Vendégszerető / A tizedik vőlegény, SÍN Kulturális Központ, Budapest
2009. október 1. Fosszíliák, Nemzeti Táncszínház – Refektórium, Budapest
2009. október 9. Metszetek, Kalászi Faluház, Budakalász (a Kalászi Kortárs Tánctalálkozó)
2009. december 2. Barlang –Nemzeti Táncszínház, Budapest

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.