Kultúrális és idegenforgalmi esemény egyben

Ünnepeljük együtt a Mesterségeket a Budai Várban!

A MESTERSÉGEK ÜNNEPÉT 2009-ben immáron huszonharmadik alkalommal rendezik meg a Budai Várban. Ezen a hagyományos kulturális eseményen minden évben a hagyományőrző népművészet legjelesebb képviselői mutatkoznak be a népes közönség előtt.

2009.08.13 09:06ma.hu

A Budavári Palota körül ebben az évben négy napon át a legkiválóbb magyarországi kézműves mesterek, hagyományőrző tárgyalkotó népművészek működő műhelyekben mutatják be mesterségük fortélyait, melyet a helyszínen a felnőttek és a gyermekek egyaránt kipróbálhatnak.

A bemutatott termékek és tevékenységek értékét és minőségét a NÉPMŰVÉSZETI EGYESÜLETEK SZÖVETSÉGE szakmai bizottságai szavatolják.

A rendezvényen, mint ahogy a népi hagyományban is, együtt jelenik meg a kézművesség a zenével és a tánccal. A világ különböző részeiről érkezett zenészek és táncosok két színpadon lépnek fel.

A MESTERSÉGEK ÜNNEPE az élő népi kultúra bemutatkozásának egyik legjelentősebb fóruma és a magyar hagyományőrző kézművesség és népművészet legnagyobb országos találkozóhelye, melynek egyik célja, hogy a látogatóknak bemutassa kultúránk értékeit, szépségét, ugyanakkor évenkénti találkozási lehetőséget is biztosít az ország különböző részeiből ideérkező mestereknek.

A Népművészeti Egyesületek Szövetségének 51 tagszervezete képviselteti magát a rendezvényen, 6000 tagjukból évente 800 mester mutatkozik be. Minden évben a tagszervezetek döntik el, kik azok a jeles mesterek, akik részt vehetnek a rendezvényen. Idén a rendezvény eredeti koncepcióját megtartva, de mégis sok ötlettel gazdagítva, megújítva várjuk a látogatókat.

Állandó vendégeink a határon túli magyarok és közép-ázsiai országokból érkező kézművesek. Emellett idén a rendezvény díszvendége lesz Franciaország, ezen belül Elzász tartomány, ahonnan kézművesek és iparművészek csapata érkezik - többek között üvegművész, orgonakészítő, textilművész, könyvkötő, kalapos, hangszerkészítő, bútorkészítő, faműves és ötvös Valamennyi iparművész az Elzászi Regionális Népművészeti Szövetség (FRÉMA) tagja.

A SZÖVETSÉG (FRÉMA) tagjai három fő alapelv szerint tevékenykednek: hagyománytisztelet, szellemi örökség, és az ezekből születő új alkotás.

A FRÉMA és minden tagja 12 éve dolgozik azon, hogy fejlessze és érvényre juttassa az ősi eredetű, de a jövő irányába forduló és mutató mesterségeket.

A francia kézművesek különböző mesterségeket képviselnek, és minden egyes alkotó a saját stílusában, saját kifejezésmódja szerint hozza létre alkotását.

Belső érzelemviláguk szerint engedik kibontakozni a belőlük kikívánkozó formát, hogy az így létrejövő alkotás önálló életre keljen. Hosszú éveken át dédelgetett álmaik valósulnak meg kezeik nyomán, ahogyan ezt a Strasbourgból érkező nemezkészítő megfogalmazta.

Az iparművészek bemutatkozása mellett természetesen helyet kap az elzászi gasztronómia is, hogy a helyi specialitás, a helyben frissen készülő "Tarte flambée" nevű szalonnás, hagymás, sajtos tészta; vagy az elzászi hagymatorta – révén Elzász ízeivel, zamataival, illataival, valamint az Elzászi Pinceszövetkezetek Szövetsége által szállított borokkal is megismerkedhessen a látogató.

Idei újdonságunk a kézműves iskolák bemutatkozása – fontosnak tartjuk ugyanis, hogy a fiatalok is lehetőséget kapjanak a rendezvényen, és így azok az ifjú látogatók, akik esetleg még nem választottak szakmát, rajtuk keresztül kedvet kapjanak valamely szakma elsajátításához.

Másik különlegességünk, hogy tagszervezeteink nemcsak mesterség bemutatókat tartanak, hanem látványos műhelyeket is berendeznek a tájegységükre legjellemzőbb mesterségeknek, melyeket a rendezvény teljes ideje alatt működtetnek majd.

A MESTERSÉGEK ÜNNEPE a kézműves bemutatókon, hagyományőrző kirakodóvásáron, zenei- és táncprogramokon kívül továbbra is nagy hangsúlyt fektet a gyermekfoglalkozásokra. Több helyszínen játszóház várja a gyerekeket, ahol kipróbálhatnak különböző mesterségeket, így a nemezelést, gyékényszövést, rongybabakészítést, madzagszövést, bőrözést, papírmerítést, agyagozást, korongozást.

A rendezvény évente mintegy 80 ezer látogatót vonz, jelentős részben külföldi turistákat, így ez a népművészeti fesztivál nemcsak kulturális téren, hanem idegenforgalom szempontjából is jelentős esemény.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.