Minden, ami hagyomány!

Hamarosan jön a XXII. Mesterségek ünnepe

A sokéves hagyományoknak megfelelően a Budai Várban idén is lesz Mesterségek Ünnepe. A közel nyolcszáz kiállító mellett minden nap változatos zenei és táncprogramokat, előadásokat, koncerteket kínál az augusztus 16-tól 20-ig tartó rendezvénysorozat.

2008.08.05 14:20ma.hu
A helyszín is látványos!

A Mesterségek Ünnepét 2008-ban immáron huszonkettedik alkalommal rendezik meg a Budai Várban. Ebben az évben öt napon át a legkiválóbb magyarországi kézművesmesterek, hagyományőrző tárgyalkotó népművészek mutatják be mesterségük fortélyait működő műhelyekben, amelyeket a helyszínen a felnőttek és a gyermekek egyaránt kipróbálhatnak. 

A rendezvényen, mint ahogy a népi hagyományban is, együtt jelenik meg a kézművesség a zenével és a tánccal. Három színpadon a világ különböző részeiről érkezett zenészek és táncosok lépnek fel. 

A Mesterségek Ünnepe az élő népi kultúra bemutatkozásának egyik legjelentősebb fóruma. A Népművészeti Egyesületek Szövetségének 48 tagszervezete képviselteti magát a rendezvényen, 5000 tagukból évente 800 mester mutatkozik be. Az Oktatási és Kulturális Minisztérium a 2008-as évet a Reneszánsz évének minősítette, s ehhez a kezdeményezéshez a Népművészeti Egyesületek Szövetsége természetes módon kapcsolódik azzal, hogy a Budai Várban szervezett országos népi kézműves kiállítást a reneszánsz szellemiségének szenteli. 

Az egyesület tagjait arra ösztönzi, hogy a "virágos reneszánsz" korában készült kézműves tárgyakat tanulmányozzák a hazai múzeumokban, gyűjteményekben és alkossanak természetes anyagok felhasználásával mai használatú ünnepi tárgyakat, vagy a reneszánszban készült, ma is használható tárgy rekonstrukcióját készítsék el. 

Minden napnak különböző témája lesz: 

Augusztus 16.: az Ünnep és Hangszerpárok tematikájú napból a hivatalos megnyitó mellett kiemelkedik a Bartók Táncegyüttes műsora, Szalóki Ági gyermekműsora, a Besh o drom nagykoncertje, Mandel Róbert rendhagyó reneszánsz-órája, de lesz bábelőadás, magyar táncház és még sok egyéb érdekesség is. 

Augusztus 17.: a nap mottója: Vendégek, illetve világok találkozása. Ennek jegyében osztrák, litván, török táncegyüttes is színpadra lép, reneszánsz divatbemutatót, Kaláka-koncertet rendeznek, este pedig a cseh Tomas Kocko és zenekara, valamint a Momentán Társulat előadása szórakoztatja a közönséget. 

Augusztus 18.: Kitekintés... műfaji kalandozás határok nélkül - ez a jelszava a hétfői és a keddi napnak is. Hétfőn kárpátaljai és moldvai csángó népzene csendül fel, szimfonikus jazzrockot játszik a Fugato Orchestra, muzsikál a 25 éves Méta Zenekar, este pedig Athe Sam néven a roma zenekarvezetők adnak közös koncertet a Palota Színpadon.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.