Hétfőtől indul a buli

5 nap, 55 programhelyszín, napi 200-250 program - Kezdődik a Sziget fesztivál

Szerte a világból - összesen 41 országból - majd' 200 külföldi fellépő érkezik az idei Szigetre, Elefántcsontparttól Ausztráliáig, Malitól Japánig, Szenegáltól Kubáig.

2009.08.09 18:04ma.hu

És persze a hazai zenei élvonal, na meg a műfajok kavalkádja, színháztól a költészetig – 5 nap, 55 programhelyszín, napi 200-250 program, nulladik és mínusz egyedik nappal fűszerezve. Ráadásul este 11-től a fesztiválnapok féláron!

Megszokott, megújult és új helyszínek

Kedvenc fesztiválunk új, megújult és a már megszokott programhelyszínek változatos kavalkádjával várja, immár tizenhetedszer a látogatókat. Mínusz egyedik napon lesz a Tankcsapda születésnapi koncertje, egyedi látvánnyal, meglepetés színpadképekkel, a Tankcsapda elmúlt 20 évének legjobb számaival és először csak itt hallható új dalokkal. A nulladik napon a 10 órás, Zene A Rasszizmus Ellen megakoncert várja az érdeklődőket, a hazai zenei élet „nagy öregjeivel” és a jelen sikercsapataival valamint külföldi vendégzenészekkel. Mindez a Nagyszínpadon délután 1 órától 23 ig. Mindeközben a magyar jazz is ünnepel a Világzenei Nagyszínpadon a műfaj legnagyobb hazai alakjaival, s ráadásként az estét ezen a színpadon Miles Davis egykori zenésztársai zárják, emlékezve a nagy trombitás-legendára. A nulladik napi örömzenélés 23 órától az A38-wan2 sátorban és a jazz klubhelyszínén folytatódik majd. A megszokott porgramhelyszínek közt elsőként említsük a Nagyszínpadot, Lily Allennel, Fatboy Slimmel, a The Prodigy-vel, Placebo-val vagy Faith No More-ral, és persze számos egyéb világsztárral. Idén is hozza a megszokott színvonalat a Világzenei Színpad. Lesz itt Calexico, Orquestra Buena Vista Social Club, Amadu és Mariam, Khaled és még sokan mások.

A megújult helyszínek közt összevont színpadként mutatkozik be az A38 és a Wan2, egy 3300m2-es, akár 10.000 főt befogadó megasátorban. A napi 6 fellőpő közt lesz majd a White Lies, a Tricky vagy a Babylon Circus. Régi-új helyszín a rock zenét tömörítő MTV Headbangers Ball – Rock Színpad, a fellépők közt a Backyard Babies, a Satyricon, a Deathstars, az Expatriate vagy a Turbonegro. A Burn Party Aréna idén kibővített proramkínálattal rukkol elő. Az új, fél 8-as sávban lép fel többek mellett, Jose Padilla, a Coldcut vagy a Crystal Method, az hagyományos sávban pedig Pete Tong, Armin Van Buuren, Eric Prydz, Paul Oakenfold és még sokan mások.

A korábbi években már kipúposodott a roma zene sátra a nagy érdeklődés miatt, úgyhogy idén egy másfélszer nagyobb sátorban bulizhatnak a műfaj rajongói a francia, belga, szlovák, szerb, spanyol, román és természertesen a hazai cigánymuzsikára. Új sátrat kapott idén a Magic Mirror rendkívül népszerű színpada is. A Vándor Vurstli is idén egy cirkuszi sátrat kapott. A táncdalfesztivál sztárjai pedig átköltöztek a Pesti Est - Volt teraszra.

Új „magyar nagyszínpadként” mutatkozik be az MR2 Színpad rajta a hazai zenei élet aktuális sztárjaival Barabás Lőrinctől a Kaukázuson át a Kispálig és Quimbyig. Új helyszín a Pécs 2010 Amfiteátrum. 2010 ugyan csak 1 év múlva lesz, de a jövő évi európai kulturális főváros programkínálatából a Sziget lakói már most ízelítőt kaphatnak. Az Amfiteátrum helyszínén tematikus napokon lépnek majd fel az előadók, szerdán a Balkáni Napon, csütörtökön a Dívák Napján, pénteken a Hazai Multikulti Napon, szombaton a Mediterrán Napon és vasárnap a Hagyományok Napján.

Az idei Sziget sztársorában ezen a helyszínen lép fel – mások mellett – a világklasszis gitáros, Al di Meola is. A meduza helyszín szintén a Pécs 2010 programsorozat keretében köszönti látogatóit, a tőle megszokott színvonalú felhozatallal. A magyarországi rendszerváltás és a berlini fal leomlásának 20. évfordulója alkalmából az ARC és a Sziget közös akciót tervez. A 2009-es Szigeten egy 50 m hosszú, 2m magas falat állítanak közösen fel.

Az Arcadom-fal festésében egyaránt részt vesznek felkért alkotóművészek és a fesztivállátogatók. Magyarország ezerszínű népi kultúrájának értékeit hivatott bemutatni a 2009-ben először bemutatkozó új helyszín, a Hungarikum Falu, mely az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program Irányító Hatósága támogatásával, a LEADER Program keretében jöhet létre idén. A több mint egyhektáros területen megvalósuló, a népművészetet, kézművességet, gasztronómiát egyaránt átfogóan bemutató helyszín minden évben más központi téma mentén fog válogatni a táncegyüttesek, népzenekarok, kézműves és hagyományőrző programjai, a kistermelők és nagyobb vállalkozások borai, pálinkái, mangalica kolbászai, sajtjai és más egyedi termékei közül.

A Sziget egyik legnagyobb látványosságának ígérkezik a nagy utcaszínház helyszíne. 60 ember, egy élő hálót alkotva, lóg majd egy 72 tonnás darun minden este 11 órától a La Fura Dels Baus katalán látványszínház előadásában. A világhírű társulatot a tavalyi Sziget ihlette meg erre az produkcióra. Tehát egy egyedi a Szigetre készült előadás szem és fültanúi lehetünk majd az 5 fesztiválnapon, amit sem előtte, sem utána sehol máshol nem láthatunk.

[1/3]next
  1. 1. oldal
  2. 2. oldal
  3. 3. oldal

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.