A legrégebbi filmes rendezvény Magyarországon

Slow Film Nemzetközi Filmfesztivál

A budapesti Filmszemle után az egri Filmművészeti Nyári Egyetem a legrégebbi filmes rendezvény Magyarországon.

2009.07.27 10:03port.hu

Helyszín: Uránia Filmszínház. A rendezvény nyitott, 1000 Ft-os napijegy érvényes minden programra.

A budapesti Filmszemle után az egri Filmművészeti Nyári Egyetem a legrégebbi filmes rendezvény Magyarországon. A 32 éves múltra visszatekintő filmes eseményt első alkalommal 1973. július 7-én rendezték a TIT Bugát Pál Egyesülete szervezésében. A kezdeményezés Franciaországból indult el és Paul Robert úr személyéhez kapcsolódik. A Nizzában élő francia-olasz szakos tanár a Francia-Magyar Baráti Társaság révén került kapcsolatba a magyar filmekkel.

A 60-as években a legjelentősebb magyar filmrendezőkkel személyes jó barátságba került. Mint filmklub vezető számtalan magyar filmbemutatót szervezett. Elhatározta, hogy a magyar filmművészet megismerésére csoportokat fog rendszeresen szervezni. 1970-ben találkozott Oláh Tibor tanár úrral, aki magyar filmművészetet tanított a párizsi egyetemen. Az ő ötlete volt, hogy Eger város legyen a helyszíne a Filmművészeti Nyári Egyetemnek. 1973. július 1-én megérkezett az első francia csoport. A 15 napos program igen gazdag volt.

A Filmművészeti Nyári Egyetem 32 éves története során minden évben a legjelentősebb új magyar filmeket bemutatta. A vetítések után a hallgatók találkozhattak a filmek alkotóival. A filmprogramok mellett egyéb kulturális programokra is sor került a rendezvény keretein belül. 2007-ben a szervezők Slow Film Fesztivál néven egy nemzetközi filmbemutatkozást is biztosítva új fesztivál alapjait teremtették meg. Ezt folytatták 2008-ban és folytatják 2009-ben is.

A fesztivál filmprogramjában egyrészt bemutatják a benevezett versenyfilmeket, másrészt egy válogatást láthatnak a 40. Magyar Filmszemle filmjeiből. Külön színfoltja lesz a fesztiválnak az Illés György emlékére meghirdetett Nemzetközi Filmkészítő Műhely filmeseinek filmbemutatója, amit a fesztivál zárónapján a fesztivál zsűrijének értékelése mellett mutatnak be.

Slow Film Nemzetközi Filmfesztivál Eger - (2009. július 26. - 2009. augusztus 1.)

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.