Minden eddiginél többen kíváncsiak a fesztiválra

Torta, ünneplő Tankcsapda a Hegyalja első napján

Minden korábbi rekordot megdöntött a nézőszám a tízéves Hegyalja Fesztivál első napján, így a jubiláló rendezvény szervezői és fellépői július 15. és 18. között az eddigi legnagyobb hegyaljás közönséggel ünnepelhetnek.

2009.07.17 10:05ma.hu

A nyitónap estéje két olyan fellépő, a Kispál és a Borz, valamint a Tankcsapda koncertjével indult, akik az elmúlt tíz évben egyetlen Hegyalját sem hagytak ki. Különlegességgel készül a Machine Head és a Faithless is.

A Hegyalja állandó fellépőjének számító 20 éves Tankcsapda szerda esti koncertjének záróakkordjaként a közönség, a zenekar és a fesztivál szervezői tortával ünnepelték a kettős évfordulót.

A Hegyalja egy évtizedes történetében természetesen nem a Tankcsapda az egyetlen zenekar, amelynek élete szorosan összefonódott a Tisza-parti fesztivállal: a Kispál, a Subscribe, csak néhány név azok közül, akik az elmúlt 10 évben nem hagyták ki a fesztivált.

Ma (csütörtök) este újabb elsőséggel rukkolnak elő a Hegyalja szervezői: az amerikai Machine Head lép fel, 15 év után látogatnak ismét Magyarországra, és először jönnek nyári zenei fesztiválra hazánkban.

A Faithless holnapi (pénteki) DJ-szettje szintén ritkaság: az angol csapat nagyon ritkán turnézik DJ-szettel, idén Hegyalján kívül még két európai helyszínen láthatják rajongóik azt a produkciót, amivel a Hegyaljára is készül Sister Bliss és Maxi Jazz párosa. Tíz évvel ezelőtt három színpadon 27 fellépővel indult, idén 10 színpadon több mint 200 fellépővel jubilál a Hegyalja. Az első évben a tokaj-rakamazi bulihoz még 3,5 hektárnyi terület is elég volt, idén, amikor minden eddiginél többen vannak a fesztiválozók a Tisza-parton, a Hegyalja programjai 17,5 hektáron zajlanak.

A szervezők azonban már most azt tervezik, hogy jövőre újabb területekkel bővítik majd a helyszínt. A szervezők a tokaji és rakamazi városvezetéssel együtt dolgoznak azon, hogy a hegyaljások egyre növekvő táborát egyre bőségesebb programokkal várják és növeljék a terület befogadó-képességét. Idén várhatóan nem csupán a Hegyalján bulizók lesznek többen, mint eddig bármikor, de a kánikula miatt várhatóan vízből és sörből is rekordmennyiség fogy majd.

Az elmúlt évben a fesztiválozók összesen 100 ezer korsónyi sört ittak meg a Hegyalján, az összes elfogyasztott folyadék pedig egy 12 méteres vasúti tartálykocsit is színültig töltött volna meg.

Szirbek András, a Borsodi Sörgyár Zrt. marketing-vezetője elismerte: a magyarországi „borsodis” fesztiválok közül az első, és legnagyobb a Hegyalja.

A fesztivál elmúlt tíz évéből a számok mellett persze különös történetből is van elég. A Motörhead tagjai például Tokajban, a Hegyalján lettek fröccsrajongóvá. De a Hegyalja-kulisszák mögött sok más sztori is akad.

- "Az egyik legizgalmasabb pillanatunk talán az volt, amikor a 2005-ös nagy tiszai árvíz idején a Hegyalja-nyitás előtt két héttel a fesztiválterületen csónakáztunk. Másképp nem lehetett ugyanis közlekedni, mert a teljes területet elárasztotta a folyó. Abban az évben két héten keresztül szivattyúztuk és pumpáltuk vissza a Tiszába a vizet, hogy a nyitásra minden készen álljon. A nagyszínpad összeszerelésekor még gólyák sétálgattak mellettünk békákra vadászva, de persze mire elkezdődött az első koncert, a víznek és a gólyáknak is hűlt helye volt már" - mesélte Bukovinszky Béla, fesztiválszervező.

A fesztivál története az elmúlt tíz évben nem csupán a fellépők történetével fonódott össze, de a régió életének is szerves részévé vált. Ennek a folyamatnak az egyik leglátványosabb eredménye, hogy a Hegyalja ebben az évben először kilép a fesztiválterületen túlra is.

A szervezők azt is ösztönzik, hogy a fesztiválozók felfedezzék a környéket: a tokaji városbújócskában az a kihívás, hogy a fesztiválozóknak a környéket járva kell információt gyűjteni, amit a szervezők cserében ajándékokkal díjaznak. A hamarosan induló vetélkedésről továbbiakat az Info-sátorban lehet megtudni. A tavaly ősszel átadott tokaji Paulay Ede Színházban a rendezvény ideje alatt lép fel Lajkó Félix, szintén a színház ad otthont Nyári Attila a Hegyalja elmúlt tíz évét dokumentáló ünnepi fotókiállításának, és musical is lesz: a Képzelt Riport egy Amerikai Popfesztiválról a nyíregyházi Mandala Színház előadásában.

Az idei újdonságok sora ezzel azonban még nem ért véget, hiszen ebben az évben először a Rézangyal speciális Hegyalja-kiadással készült a fesztiválra. A Hegyalján először jelentek meg a lebomló anyagból készülő poharak, tányérok.

Az Ökorello munkatársa, Bakos István arra ösztönözte a fesztiválozókat, hogy akár vigyék a poharakat haza kertjeikbe, hiszen a komposztálás után kiváló tápanyaggá válnak a növények számára.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.